Faworki
Składniki:
25 dag mąki
5 żółtek
2 łyżeczki gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu
soku z cytryny lub alkoholu
1 litr Oleju Beskidzkiego
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Kroki przygotowania:
Z mąki
żółtek
śmietany
cukru i octu zagnieść ciasto tak i twarde jak na pierogi.
Dokładnie je wyrobić i wybić wałkiem
by się napowietrzyło i odstawiać na 30 min.
Ciasto bardzo cienko rozwałkować
pokroić na pasy długości 10-12 cm i szerokości 2-3 cm.
Naciąć je po środku
przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć. Faworki wkładać na rozgrzany Olej Beskidzki i zrumienić po obu stronach.
Co jakiś czas wrzucać kawałek surowego ziemniaka. Po usmażeniu ułożyć na bibułę dla osączenia
przełożyć na półmiski i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
1 z 1

Olej Beskidzki
Porady:
Stoi za nim i jakość, i tradycja. Produkowany od ponad 90 lat polski olej Beskidzki to źródło cennych kwasów tłuszczowych i codziennych kulinarnych inspiracji.
Codziennie w kuchni
Rzepakowy olej Beskidzki ma uniwersalne zastosowanie – nadaje się do użycia na ciepło, w smażeniu i pieczeniu, jak i na zimno – w sałatkach i surówkach. Jego łagodny i neutralny smak pasuje do wielu dań, nie zakłóca finalnego efektu.
Dzięki temu łatwo wprowadzić olej do codziennej diety, co może być ogromną korzyścią dla zdrowia i samopoczucia. Dzięki zawartości kwasu alfa-linolenowego (ALA), należącego do kwasów omega-3, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie, co odpowiada 2,5 porcji (25 ml) oleju.
Wysoka zawartość witaminy E pomaga komórkom zwalczać wolne rodniki, niwelując tym samym skutki stresu oksydacyjnego – stanu niezwykle szkodliwego dla zdrowia, będącego przyczyną wielu groźnych chorób, na przykład nowotworów.
Wysokie standardy produkcji
Olej Beskidzki, czysty olej rzepakowy tłoczony z nasion rzepaku polskiego pochodzenia. Producent odpowiedzialnie dba o jakość nasion, zasiewu i skup rzepaku, a następnie pieczołowicie pozyskuje z nich olej metodą głębokiego tłoczenia – to sposób najbardziej ekologiczny przy tej skali produkcji. Następnie olej jest rafinowany, filtrowany na zimno i butelkowany – w ten sposób powstaje produkt o bardzo wysokich właściwościach odżywczych i użytkowych.
Olej Beskidzki – znaki szczególne:
- czysty olej rzepakowy 100%
- z pierwszego tłoczenia
- bez ekstrakcji
- filtrowany na zimno
- wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych, źródło kwasów omega-3
- wysoka zawartość naturalnej witaminy E
- polski producent


