
Faworki beskidzkie
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mąka pszenna: 25 dag
- żółtko: 5 szt.
- śmietana 30%: 2 łyżeczki
- cukier: 1 łyżeczka
- ocet: 1 łyżeczka
- olej: 1 l
- cukier puder: 1 szczypta
- cukier waniliowy: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto tak twarde jak na pierogi. Dokładnie je wyrobić, najlepiej wybić wałkiem, by się napowietrzyło i odstawiać na 30 min.
krok 2
Ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić na pasy długości 10-12 cm i szerokości 2-3 cm.
krok 3
Naciąć je po środku, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.
krok 4
Faworki wkładać na rozgrzany olej Beskidzki i zrumienić po obu stronach. Co jakiś czas wrzucać kawałek surowego ziemniaka.
krok 5
Po usmażeniu ułożyć na bibułę dla osączenia, przełożyć na półmiski i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.


