
Faworki bite wałkiem - prosty przepis
- mąka pszenna: 280 g
- żółtko: 5 szt.
- śmietana 18%: 2 łyżki stołowe
- spirytus: 1 łyżka stołowa
- smalec: 300 g
- cukier waniliowy: 30 g
- cukier puder: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na stolnicę przesiewamy mąkę (zostawiając trochę do posypania stolnicy), dodajemy żółtka, gęstą śmietanę, cukier puder (1 łyżka) i spirytus. Zagniatamy dość twarde ciasto na faworki bite (powinno mieć konsystencję jak ciasto na pierogi). Bardzo dokładnie wyrabiamy. Układamy na stolnicy i wyrabiamy je wałkiem tak długo, aż utworzą się pęcherzyki powietrza. Wówczas owijamy w ściereczkę zostawiamy na 1–2 godz. aby ciasto na faworki bite wałkiem odpoczęło.

krok 2
Odcinamy po kawałku, każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy cienko, kroimy w ukośne pasy o szer. 2–3 cm i dł. 8–10 cm. Każdy pasek nacinamy w środku przez otwór przewijamy jeden koniec i przeciągamy. Faworki bite smażymy partiami 5–7 minut w silnie rozgrzanym smalcu z obu stron na jasnozłoty kolor. Po wyjęciu łyżką cedzakową, bite faworki osuszamy na bibule lub ręczniku papierowym. Do podania układamy faworki bite piętrowo na paterze, posypujemy pozostałym cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.


