Faworki drożdżowe
- mąka pszenna: 500 g
- mleko: 250 ml
- cukier: 25 g
- masło: 100 g
- drożdże: 50 g
- jajka: 2 szt.
- spirytus: 15 ml
- olej: 1 l
- cukier puder: 40 g
Sposób przygotowania
krok 1
Zaczyn: podgrzewamy mleko w rondelku. Powinno być tylko letnie, niezbyt gorące. Idealna temperatura to 37°C. Dodajemy rozkruszone drożdże, 2 łyżki cukru (około 25 g) i 4–5 łyżek mąki (z odmierzonych wcześniej 500 g). Mieszamy za pomocą rózgi, żeby rozbić grudki. Zaczyn powinien mieć konsystencję śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej 15 minut. Kiedy spieni się i zwiększy objętość, to oznacza, że drożdże zaczęły pracować.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 2
Ciasto: przesiewamy pozostałą mąkę pszenną do dużej miski (dzięki temu chruściki drożdżowe będą pulchne i delikatne). Dodajemy wyrośnięty zaczyn i jajka. Wlewamy spirytus, żeby faworki nie chłonęły tłuszczu podczas smażenia. Możliwe jest zastąpienie go octem. Mieszamy i ugniatamy ciasto przez około 5–7 minut, aż stanie się jednolite i elastyczne.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 3
Wyrabianie: dodajemy do ciasta rozpuszczone i przestudzone masło. Ugniatamy je jeszcze przez co najmniej 5 minut lub do czasu, kiedy nie będzie się już przyklejać do dłoni i miski. Możemy także wyrobić składniki w mikserze planetarnym z hakiem – przyspieszy to nieco pracę nad faworkami. Przykrywamy ciasto ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę lub do czasu, kiedy podwoi swoją objętość.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 4
Formowanie faworków: wykładamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy je na placek o grubości około 6–7 mm. Kroimy go za pomocą radełka lub małego noża w prostokątne kawałki o wymiarach około 2,5x12 cm. Na środku każdego wykonujemy nacięcie. Przeplatamy przez nie jeden koniec paska i wywijamy go do zewnątrz. To samo robimy z pozostałymi porcjami ciasta. Układamy faworki drożdżowe na desce oprószonej mąką.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 5
Smażenie: rozgrzewamy olej do około 180°C w dużym, głębokim garnku. Możemy sprawdzić, czy tłuszcz jest wystarczająco gorący za pomocą kawałka ciasta lub skórki od chleba. Jeśli od razu wypłyną na powierzchnię, a olej zacznie się burzyć, możemy wziąć się za smażenie faworków. Wrzucamy je partiami do garnka. Czekamy około 2 minut, po czym przekręcamy je na drugą stronę. Kiedy się zarumienią i urosną, wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Odsączamy je z tłuszczu i studzimy.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 6
Dekorowanie: oprószamy puszyste chruściki cukrem pudrem za pomocą drobnego sitka. Możemy też dodać do posypki szczyptę cynamonu, żeby nadać im wyrazisty aromat. Drożdżowe faworki, podobnie jak tradycyjne pączki, nie mają sobie równych oblane gęstym lukrem. Na imprezę karnawałową warto dodatkowo udekorować je cukrowymi perełkami lub wiórkami czekoladowymi.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa


