
Faworki z ciasta francuskiego
- ciasto francuskie: 300 g
- cukier puder: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: ciasto francuskie rozmrażamy lub wyjmujemy z lodówki. Rozwijamy je, kiedy osiągnie temperaturę pokojową, inaczej może popękać. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Wykładamy blachę pergaminem.

Ewa Niepytalska krok 2
Porcjowanie ciasta: umieszczamy płat ciasta francuskiego na czystej, płaskiej powierzchni. Kroimy go w paski o szerokości około 3,5 cm. My użyliśmy w tym celu radełka z dwoma ostrzami, które ułatwia stworzenie równych porcji, ale można też wykorzystać nożyk i zmierzyć arkusz linijką. Dzielimy długie paski na pół.

Ewa Niepytalska krok 3
Formowanie faworków: na środku każdej porcji robimy nacięcie o długości krótszej krawędzi paska. Przekładamy końcówkę ciasta przez otwór i wywijamy ją do zewnątrz. W ten samym sposób formujemy resztę faworków.

Ewa Niepytalska krok 4
Pieczenie: układamy chrust z ciasta francuskiego na blaszce. Jeśli chcemy, żeby ładnie się błyszczał, możemy posmarować go rozmąconym żółtkiem, mlekiem lub roztopionym masłem, za pomocą pędzelka cukierniczego. Wkładamy blachę z faworkami do rozgrzanego piekarnika na około 15 minut. W tym czasie ciasto lekko urośnie i zrumieni się, dzięki czemu będzie przyjemnie chrupkie i delikatne.

Ewa Niepytalska krok 5
Posypka: oprószamy faworki z ciasta francuskiego cukrem pudrem przesianym przez drobne sitko. Jeśli na naszych stołach często pojawiają się domowe wypieki, przyda nam się specjalne narządzie w kształcie różdżki, dzięki któremu równomiernie pokryjemy deser dowolną posypką. Cukier puder możemy wymieszać z cynamonem lub innymi przyprawami korzennymi.

Ewa Niepytalska

