
Faworki z kurczaka w chrupiącej panierce
- pierś z kurczaka: 350 g
- mąka pszenna: 0.5 szklanki
- słodka papryka: 1 łyżeczka
- czosnek granulowany: 1 łyżeczka
- majeranek: 1 łyżeczka
- bułka tarta: 0.75 szklanki
- jajka: 2 szt.
- olej: 80 ml
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Osuszcie pierś kurczaka ręcznikiem papierowym. Oczyśćcie ją z błonek, żyłek i chrząstek. Odetnijcie polędwiczkę i odłóżcie ją na razie na bok – dzięki temu łatwiej będzie podzielić filet na równe porcje. Pokrójcie go wzdłuż w plastry o szerokości około 1,5 cm. Tam, gdzie pierś jest cieńsza, po zewnętrznej krawędzi, pasek może być nieco szerszy. Podzielcie też odłożoną wcześniej polędwiczkę. Z dość dużego filetu powinniście otrzymać około 7 porcji na chruściki z kurczaka.

Ewa Niepytalska krok 2
Przykryjcie przygotowane paski z filetu z kurczaka folią spożywczą. Dzięki temu drobinki surowego mięsa nie będą rozpryskiwać się po czystych sprzętach i kuchni, a miękkie mięso nie rozerwie się do tłuczka. Rozbijcie plastry delikatnie, tak żeby powstały dość cienkie, podłużne prostokąty.

Ewa Niepytalska krok 3
Oprószcie paski na faworki z kurczaka solą i świeżo zmielonym pieprzem. Możecie też skropić sokiem z cytryny. Równomiernie rozsmarujcie przyprawy. Warto przykryć mięso i wstawić do lodówki na godzinę lub dłużej. Dzięki temu po usmażeniu będzie delikatniejsze i bardziej soczyste.

Ewa Niepytalska krok 4
Natnijcie każdy pasek na środku małym, ostrym nożykiem. Przełóżcie krótszą krawędź przez otwór i wywińcie ją do zewnątrz. W ten samym sposób uformujcie pozostałe faworki drobiowe.

Ewa Niepytalska krok 5
Wysypcie mąkę pszenną na płaski talerz. Jeśli chcecie zrobić faworki z piersi kurczaka bez glutenu, możecie też wykorzystać mąkę kukurydzianą lub ryżową. Wymieszajcie ją z suszonym czosnkiem, słodką papryką i majerankiem. Sprawdzą się też takie przyprawy i zioła jak kmin rzymski, chili i kurkuma (jeśli chcecie, żeby przekąska była wyrazista i kojarzyła się z aromatami kuchni azjatyckiej) lub suszone oregano i tymianek.

Ewa Niepytalska krok 6
Rozmąćcie 2 małe jajka (lub jedno duże jajko) widelcem. Jeśli są bardzo świeże, a w związku z tym dość gęste, możecie dodać łyżkę wody lub mleka. Kolejno zanurzajcie drobiowe faworki w masie jajecznej. Upewnijcie się, że pokryła także wewnętrzne krawędzie otworu.

Ewa Niepytalska krok 7
Obtoczcie faworki w bułce tartej – tradycyjnej, czyli drobnej, lub w panierce panko. Ta druga gwarantuje chrupkie wykończenie. Możecie też wykorzystać płatki kukurydziane (jak do nuggetsów z kurczaka). Włóżcie je wcześniej do torebki z suwakiem i rozdrobnijcie tłuczkiem lub wałkiem. Nie mielcie ich na pył, niech zostaną większe okruchy, dzięki temu panierka będzie apetyczna i chrupiąca.

Ewa Niepytalska krok 8
Rozgrzejcie około 80 ml oleju na patelni. Gdy nie jesteście pewni, czy już możecie smażyć drobiowe kąski w kształcie faworków, wrzućcie okruszek panierki. Jeśli od razu tłuszcz zacznie się dookoła niego lekko burzyć, to znaczy, że jest wystarczająco gorący. Ostrożnie połóżcie drobiowe chruściki na oleju. Smażcie je przez około 4 minuty, po czym przekręćcie na drugą stronę. Odczekajcie, aż panierka będzie rumiana i chrupiąca. Przełóżcie faworki na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym. Możecie też upiec je w piekarniku (około 25 minut w 180°C) lub we frytkownicy beztłuszczowej.

Ewa Niepytalska krok 9
Podajcie faworki z jogurtowo-majonezowym sosem czosnkowym posypanym świeżo posiekaną natką pietruszki, kolendrą lub szczypiorkiem. To świetna przekąska na imprezę karnawałową. Sprawdzą się też na obiad – możecie serwować je podobnie jak kotlety siekane z kurczaka lub schabowe, na przykład z purée ziemniaczanym i surówką lub z frytkami oraz sałatką z pomidorów i ogórków.

Ewa Niepytalska


