
Faworki z piekarnika
- mąka pszenna: 240 g
- cukier puder: 50 g
- masło: 50 g
- jajka: 3 szt.
- śmietana 18%: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Jajka: myjemy je, oddzielamy białka od żółtek. Potrzebne nam będą tylko żółtka.
krok 2
Ciasto: wszystkie składniki i 20 g cukru pudru przekładamy do miski i wyrabiamy rękoma lub przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego na jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i przekładamy na 30 minut do lodówki.
krok 3
Piekarnik: nagrzewamy go do 175°C.
krok 4
Formowanie faworków: ciasto dzielimy na 2 części, 1 przykrywamy ściereczką, żeby nie wysychało. Drugą część rozwałkowujemy bardzo cienko, ciasto wręcz powinno być przezroczyste. Nożem lub radełkiem wykrawamy kawałki o ok. 2,5 cm szerokości i 10 cm długości. Na środku każdego kawałka ciasta robimy nacięcie i wywijamy na drugą stronę.
krok 5
Pieczenie: blachę z wyposażenia kuchenki wykładamy papierem do pieczenia. Faworki układamy jeden obok drugiego. Pieczemy je ok. 10 minut do lekkiego zezłocenia. Gotowe przekładamy na kratkę do studzenia i pieczemy kolejną porcję.
krok 6
Podanie: faworki z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

