
Feijoada – brazylijski gulasz
- czarna fasola: 500 g
- żeberka wieprzowe: 500 g
- boczek wędzony: 100 g
- chorizo: 300 g
- liść laurowy: 2 szt.
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- sól: 4 g
- pieprz czarny: 4 g
Sposób przygotowania
krok 1
Fasola: wrzucamy ją do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na minimum 8 godzin do namoczenia (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania potrawy). Następnie gotujemy ją na małym ogniu, aż będzie miękka, przez około 1,5 godziny. Około 1/3 fasoli przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą blendera. Na końcu wrzucamy ją z powrotem do garnka z całą fasolą.
krok 2
Żeberka wieprzowe: kroimy w kostkę.
krok 3
Chorizo: kroimy w plasterki.
krok 4
Cebula: obieramy ją i drobno siekamy.
krok 5
Wędzony boczek: kroimy go w kostkę.
krok 6
Czosnek: obieramy ząbki, a następnie kroimy je na drobne kawałki.
krok 7
Gotowanie: do dużego garnka wrzucamy żeberka, boczek oraz chorizo. Wszystko zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i gotujemy przez 30–60 minut.
krok 8
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Na końcu dodajemy czosnek. Całość podgrzewamy jeszcze około 2 minuty.
krok 9
Feijoada: do fasoli wrzucamy mięsa oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy około 30 minut.
krok 10
Podanie: danie podajemy od razu po przygotowaniu w towarzystwie ryżu.

