Reklama

Feijoada stanowi wyjątkowo rozgrzewający gulasz wieprzowy z czarną fasolą. Ta brazylijska potrawa narodowa skrywa w sobie szeroką gamę aromatycznych i sycących składników. Znajdziemy w niej wędzony boczek, chorizo i żeberka wieprzowe. Feijoada świetnie komponuje się z ryżem oraz plastrami pomarańczy.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Fasola: wrzucamy ją do miski i zalewamy wodą. Odstawiamy na minimum 8 godzin do namoczenia (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania potrawy). Następnie gotujemy ją na małym ogniu, aż będzie miękka, przez około 1,5 godziny. Około 1/3 fasoli przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą blendera. Na końcu wrzucamy ją z powrotem do garnka z całą fasolą.

  • krok 2

    Żeberka wieprzowe: kroimy w kostkę.

  • krok 3

    Chorizo: kroimy w plasterki.

  • krok 4

    Cebula: obieramy ją i drobno siekamy.

  • krok 5

    Wędzony boczek: kroimy go w kostkę.

  • krok 6

    Czosnek: obieramy ząbki, a następnie kroimy je na drobne kawałki.

  • krok 7

    Gotowanie: do dużego garnka wrzucamy żeberka, boczek oraz chorizo. Wszystko zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe i gotujemy przez 30–60 minut.

  • krok 8

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Na końcu dodajemy czosnek. Całość podgrzewamy jeszcze około 2 minuty.

  • krok 9

    Feijoada: do fasoli wrzucamy mięsa oraz podsmażoną cebulkę z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy około 30 minut.

  • krok 10

    Podanie: danie podajemy od razu po przygotowaniu w towarzystwie ryżu.

Porady:

  • Feijoada wspaniale smakuje również z dodatkiem takich mięs, jak wędzona golonka wieprzowa lub schab. Chorizo możemy zastąpić inną aromatyczną, pikantną kiełbasą np. salami.
  • Zamiast suchej czarnej fasoli, można użyć gotowego produktu z puszki. W ten sposób zaoszczędzimy sporo czasu.
  • Gulasz wieprzowy możemy wzbogacić w dodatek posiekanej natki pietruszki, kminu rzymskiego, majeranku lub goździków. Nasza potrawa będzie odznaczać się głębszym aromatem i smakiem.
  • Feijoadę serwujemy z ryżem, ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem. Polecamy podać ją także w towarzystwie sałatki przygotowanej ze świeżych warzyw lub owoców.
  • Danie przechowujemy w lodówce maksymalnie przez 2–3 dni.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama