
Fenkuł faszerowany
- fenkuł (koper włoski): 2 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- cukinia: 1 szt.
- pierś z kurczaka: 400 g
- żółtko: 1 szt.
- bułka tarta: 2 łyżki stołowe
- pomidor: 5 szt.
- szalotka: 3 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- passata pomidorowa: 200 ml
- słodka papryka: 1 szczypta
- oregano: 1 szczypta
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie fenkuła: Fenkuły myjemy i osuszamy, a następnie przekrajamy na pół i delikatnie wyjmujemy listki ze środka, aby wydrążyć miejsce na farsz. Wydrążone bulwy wkładamy do osolonej wody i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie ostrożnie wyjmujemy je z garnka i studzimy.

istock krok 2
Przygotowanie farszu: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Paprykę i cukinię kroimy w kostkę, a pomidory w ćwiartki. Pokrojone warzywa mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Środki, które wyciągaliśmy z fenkuła siekamy i również dodajemy do warzyw. Następnie mielimy pierść z kurczaka i dodajemy do niej drobno posiekane szalotki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę tartą i żółtko. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i oregano.

istock krok 3
Pieczenie: Bulwy kopru włoskiego wypełniamy nadzieniem z kurczaka. Blachę lub żaroodporne naczynie smarujemy olejem, a na dno wykładamy paprykę z cukinią i pomidorami. Na warzywach układamy nafaszerowane bulwy fenkuła. Wszystko zalewamy passatą pomidorową i pieczemy przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180°c.

istock

