
Fettuccine Alfredo – makaron z masłem i parmezanem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- fettuccine: 400 g
- parmezan: 150 g
- masło: 150 g
- sól: 12 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Parmezan: ścieramy na małych oczkach tarki lub rozdrabniamy za pomocą robota kuchennego.
krok 2
Makaron: gotujemy al dente według czasu podanego na opakowaniu, w dużej ilości osolonej wody.
krok 3
Masło: kroimy w kostkę i rozpuszczamy na dużej patelni. Uważamy, żeby się nie zarumieniło. Dodajemy do niego kilka łyżek wody z gotującego się makaronu. Dzięki temu stworzymy aksamitną emulsję, a zawarta w niej skrobia zagęści nieco maślany sos.
krok 4
Fettuccine Alfredo: ugotowany makaron przekładamy bezpośrednio z garnka do sosu za pomocą szczypców lub łyżki cedzakowej. Delikatnie łączymy go z masłem, tak żeby nie porwać wstążek. Jeśli jest za suchy, dodajemy nieco wody. Wyłączamy palnik i posypujemy makaron parmezanem. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

