
Filet z kaczki ze śliwkami
- filet z kaczki: 4 szt.
- masło: 50 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 3 g
- rozmaryn: 2 gałązki
- śliwki: 300 g
- kostka rosołowa: 0.25 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso: skórę na piersi kaczki nacinamy ukośnie w kratkę, używając ostrego noża. Filet kładziemy skórą do dołu na gorącej patelni, bez dodawania tłuszczu. Smażymy przez 5 min na dużym ogniu, oprószamy solą i pieprzem (do smaku). Odwracamy i smażymy przez 3 min, przyprawiamy z drugiej strony. Zdejmujemy z patelni, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C na 10–12 min. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy, żeby mięso odpoczęło.
krok 2
Śliwki: większość tłuszczu z patelni odlewamy, ale nie wycieramy jej. Wrzucamy śliwki i rozmaryn, podsmażamy przez 2–3 min, jednocześnie mieszając. Zdejmujemy je z patelni i utrzymujemy w cieple. Kostkę drobiową rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody wymieszanej z 30 ml śliwowicy (dodatek alkoholu można pominąć). Wlewamy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia i za pomocą drewnianej łyżki odzyskujemy z dna patelni soki ze smażenia. Dodajemy małe kawałki zimnego masła, mieszamy, żeby sos stał się aksamitny, ew. przyprawiamy.
krok 3
Podanie: upieczoną kaczkę kroimy w plastry, układamy na półmisku, obkładamy śliwkami i polewamy sosem. Podajemy natychmiast.

