Porady:
- W ten sposób możecie przygotować nie tylko dorsza, ale każdy inny filet morskiej ryby, np. mintaja, morszczuka czy łososia.
- Piwo może być dowolne jasne, typu lager.
- Ciasto piwne do ryby powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
- Jak sprawdzić, czy olej na patelni ma odpowiednią temperaturę do smażenia? Można użyć termometru kuchennego – powinien wykazywać 180°C. Jeśli go nie macie, zanurzcie w oleju drewnianą łopatkę lub łyżkę. Jeśli wokół niej olej zacznie bulgotać, możecie przejść do smażenia ryby.
- Ryba w cieście piwnym z chrupiącą i pulchną panierką? Do ciasta z piwem dodajcie pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Notka redakcyjna:
Ryba w cieście piwnym – dlaczego jest tak pyszna?
- Gruba panierka sprawia, że filet smażony w cieście piwnym jest soczysty w środku i pełen smaku.
- Alkohol zawarty w piwie zapobiega nasiąkaniu tłuszczem. To dzięki niemu ciasto do ryby jest smaczne i lekkie. Podczas obróbki termicznej alkohol paruje, więc w efekcie końcowym ryba w cieście piwnym nie zawiera procentów i jej wyjątkowym smakiem może się cieszyć cała rodzina.
- Smażenie w głębokim tłuszczu – ze względu na wysoką kaloryczność nie jest polecane na co dzień, ale to właśnie w ten sposób tworzy się chrupiąca panierka o złotym kolorze.
Skąd pochodzi przepis na rybę w cieście piwnym?
Ryba smażona w cieście to pomysł Brytyjczyków, który zrodził się w XIX wieku w jednym z portowych miasteczek. Do tej pory cieszące się ogromną popularnością fish and chips powstało jako tanie i szybkie danie dla robotników i rybaków. Obecnie ryba w cieście piwnym serwowana jest zarówno w ulicznych barach szybkiej obsługi, jak i w dobrych restauracjach. Brytyjskim zwyczajem do dania podaje się ocet słodowy i sos tatarski.
Ryba w chrupiącym cieście piwnym i inne przygotowywane w ten sposób przekąski, to obecnie topowe potrawy kuchni amerykańskiej. Często goszczą także na stołach mieszkańców Australii i Nowej Zelandii.
Ciasto piwne do ryby i nie tylko
Jeśli posmakuje wam dorsz z cieście piwnym, w podobny sposób możecie przygotować także owoce morza i warzywa. Poniżej sprawdzone przepisy na:
- krążki cebulowe – podstawowy przepis nie uwzględnia piwa, ale warto je dodać, aby przekąska wyszła lżejsza i bardziej chrupiąca,
- cukinia w cieście naleśnikowym – lub inne warzywa, takie jak brokuł czy kalafior. Przed zanurzeniem warzyw w cieście (zwykłym naleśnikowym lub piwnym) warto je wcześniej zblanszować. Co to znaczy? Należy zanurzyć je na chwilę w gorącej, a potem w zimnej wodzie. Następnie odkładamy warzywa na ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar wody,
- krewetki w cieście – na przekąskę warto wybrać większe krewetki. Jeśli były mrożone, trzeba wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i przełożyć do lodówki. Dopiero potem wyjmujemy z lodówki, aby stopniowo nabrały temperatury pokojowej. Dzięki temu nie wyjdą gumowate, tylko miękkie i delikatne. Krewetki solimy i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie maczamy je w cieście piwnym i smażymy w gorącym oleju. Można dodać drobno posiekaną papryczkę chili.