
Fish burger, czyli burgery rybne
- filety rybne: 600 g
- mleko: 45 ml
- jajka: 2 szt.
- mąka pszenna: g
- sól: g
- pieprz czarny: 1 g
- bułka tarta: g
- olej: ml
- bułka: 4 szt.
- sałata lodowa: 80 g
- pomidor: 80 g
- natka pietruszki: 6 g
- korniszony: 50 g
- cytryna: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowujemy sos tatarski: do niewielkiej miseczki wyciskamy łyżeczkę soku z cytryny. Korniszony i natkę pietruszki siekamy w drobną kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy majonez, odrobinę pieprzu i dokładnie mieszamy.
krok 2
Ustawiamy obok siebie dwie miski z szerokim i płaskim dnem (mogą to być również głębokie talerze – ważne, żeby filety dało się łatwo panierować). Do pierwszej wbijamy jajko, wlewamy mleko i ubijamy do połączenia. W drugiej umieszczamy bułkę tartą.
krok 3
Rybę (warto wybrać dorsza lub mintaja) dzielimy na 4 równe kawałki. Przyprawiamy z każdej strony solą i pieprzem, a następnie delikatnie obtaczamy w mące. Każdy kawałek zanurzamy kolejno w jajku, a potem w bułce tartej. Odkładamy na suchy i czysty talerz. Jeżeli chcemy, by przepis był ekspresowy, możemy wykorzystać gotowe filety rybne.
krok 4
Dużą patelnię o średnicy 32 cm ustawiamy na średniej mocy palnika i wlewamy olej (powinien przykryć całe dno naczynia). Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, delikatnie wykładamy panierowane kawałki ryby i smażymy na złoty kolor przez 4-5 minut z każdej strony. Gotowe filety odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym. Możemy je także upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut – będą wtedy mniej kaloryczne.
krok 5
Rozgrzewamy patelnię grillową na średniej mocy palnika. Bułki (najlepsze będą te do hamburgera, możemy również wykonać je sami z tego przepisu) przekrajamy na pół i przypiekamy przez 2-3 minuty. Możemy je też podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 1-2 minuty.
krok 6
Obie połówki bułki smarujemy sosem tatarskim. Na spodzie pieczywa układamy liść sałaty, filet i plasterek pomidora, a następnie przykrywamy wierzchem bułki. Naszego fish burgera możemy urozmaicić np. kiełkami lub krążkiem świeżej czerwonej cebuli, która doda rybnemu burgerowi nieco ostrości. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również sałatka z rukolą i pomidorami.

