
Gulasz z soczewicy
- pomidor: 1 szt.
- koncentrat pomidorowy: 1 łyżka stołowa
- pieprz czarny: 2 szczypty
- sól: 2 szczypty
- kalarepa: 1 szt.
- natka pietruszki: 1 pęczek
- suszone pomidory: 5 szt.
- papryka chili: 0.5 łyżeczki
- soczewica czerwona: 65 g
- soczewica żółta: 65 g
- awokado: 1 szt.
- płatki drożdżowe: 3 łyżki stołowe
- pieczarki: 5 szt.
- suszone śliwki: 3 szt.
- orzechy nerkowca: 65 g
- cebula: 0.5 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Suszone składniki: przygotowanie gulaszu z soczewicy zaczynamy od wlania około 50 ml wody do rondelka. Następnie doprowadzamy wodę do wrzenia. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy ją na gorącą wodę. Dusimy około 5 minut. Suszone pomidory kroimy w paski, podobnie jak śliwki. Chili drobno siekamy. Suszone pomidory, śliwki i chili dodajemy do cebuli i gotujemy kilka chwil. Do warzyw dodajemy żółtą soczewicę i mieszamy. Dolewamy tyle wody, żeby przykryć całą zawartość rondelka. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, co jakiś czas dolewając wody. Kiedy żółta soczewica zacznie mięknąć dodajemy czerwoną soczewicę.

iStock krok 2
Świeże warzywa: kalarepę, pomidor i pieczarki kroimy w kostkę, a następnie dodajemy je do garnka z soczewicą. Całość gotujemy około 7 minut. Gulasz z soczewicą doprawiamy koncentratem pomidorowym, pieprzem i szczyptą soli – do smaku.

iStock krok 3
Gulasz z soczewicą: podajemy na ciepło, z dodatkiem awokado, natką pietruszki i orzechami nerkowca. Całość posypujemy płatkami drożdżowymi, które smakiem przypominają parmezan.

iStock


