
Fit spaghetti z soczewicą
- oliwa z oliwek: 30 ml
- cebula: 100 g
- seler naciowy: 90 g
- marchewka: 200 g
- czosnek: 15 g
- przecier pomidorowy: 30 ml
- rozmaryn: 1 gałązka
- liść laurowy: 1 szt.
- mięso mielone wołowe: 200 g
- pomidorki koktajlowe: 400 ml
- sos worcestershire: 5 ml
- soczewica zielona: 200 g
- bazylia: 10 g
- makaron spaghetti: 250 g
- parmezan: 20 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal:247
- tłuszcz:11.2 g
- tłuszcz nasycony:3.2 g
- węglowodany:17.9 g
- cukry:10.8 g
- błonnik:6.2 g
- białko:15.7 g
Sposób przygotowania
krok 1
Wołowinę na sos do spaghetti (np. antrykot, sprawdzi się też inne mięso, np. z indyka lub kurczaka) mielimy w maszynce na średnich oczkach. Możemy też kupić już zmielone, ze sprawdzonego źródła, dzięki czemu zaoszczędzimy czas. Jeśli chcemy przygotować bolognese w wersji wege, możemy wykorzystać mięso roślinne.
krok 2
Cebulę i czosnek obieramy z łupin, siekamy na drobno. Seler naciowy myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w poprzek na niewielkie kawałki. Marchew obieramy, myjemy, kroimy na pół i tniemy na plasterki.
krok 3
Na dużą, głęboką patelnię (ok. 32 cm średnicy) wlewamy oliwę z oliwek i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, wrzucamy pokrojoną cebulę, seler i marchewkę, przykrywamy i dusimy przez ok. 15 minut, aż warzywa zaczną mięknąć i karmelizować się.
krok 4
Do miękkich warzyw dodajemy czosnek, pomidorki cherry lub koktajlowe, gałązkę rozmarynu (możemy go zastąpić tymiankiem) oraz liść laurowy i gotujemy przez 2-3 minuty lub do czasu, gdy aromat czosnku zacznie być dobrze wyczuwalny (warto kontrolować czosnek, ponieważ przypalony nada potrawie goryczy).
krok 5
Zwiększamy nieco moc palnika i dodajemy mielone mięso. Smażymy przez 4-5 minut do uzyskania rumianego koloru. Całość zalewamy przecierem pomidorowym lub passatą (warto nalać odrobinę wody do pojemnika po pomidorach, wymieszać i wlać na patelnię). Dodajemy sos worcestershire i delikatnie mieszamy.
krok 6
Sos doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy moc palnika, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez 30-40 minut, od czasu do czasu mieszając. Na 10 minut przed końcem dodajemy zieloną soczewicę (możemy wykorzystać z puszki, odsączoną z zalewy, lub ok. 200 g suchej, gotowanej przez 15 minut w 2 szklankach wody). Wszystko ostrożnie mieszamy.
krok 7
Fit spaghetti z soczewicą podajemy z makaronem ugotowanym al dente, udekorowane listkami świeżej bazylii i posypane żółtym serem, np. parmezanem. Dobrym dodatkiem będzie też łyżeczka pesto z bazylii, które doda świeżego aromatu naszej potrawie.
Źródło: serwis partnerski ,

