
Flaki drobiowe
- żołądki drobiowe: 1 kg
- udka z kurczaka: 2 szt.
- skrzydełka z kurczaka: 1 szt.
- marchewka: 1 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- por: 1 szt.
- seler: 50 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy: 30 g
- sól: 1 szczypta
- majeranek: 1 szczypta
- liść laurowy: 2 szt.
- pieprz czarny: 4 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
- słodka papryka: 1 szczypta
- papryka ostra: 1 szczypta
- gałka muszkatołowa: 2 szczypta
- masło: 30 g
- mąka: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na początku należy umyć, oczyścić i przełożyć do dużego garnka. Całość należy zalać wodą, gotować kilka minut i odcedzić. Następnie należy zalać świeżą wodą (około 1,5 l). Wtedy należy posolić, dodać pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liście laurowe. Flaczki drobiowe należy gotować pod przykryciem przez 30 minut.

fot. iStock krok 2
Następnie trzeba dołożyć umyte i oczyszczone udka kurczaka i skrzydło z indyka oraz pokrojoną w kawałki włoszczyznę i cebulę. Wszystkie składniki należy gotować pod przykryciem przez godzinę do momentu, aż żołądki będą miękkie. Kolejnym krokiem jest wyjęcie mięsa, obranie z kości i pokrojenie. Następnie żołądki drobiowe należy pokroić w paski. A warzywa posiekać. Do flaczków należy dodać koncentrat pomidorowy i przeciśnięty czosnek. Na koniec flaczki drobiowe należy doprawić solą, gałką muszkatołową, ostrą i słodką papryką oraz majerankiem.

iStock krok 3
Na koniec należy przygotować zasmażkę do zagęszczenia dania. Wystarczy rozpuścić masło, dodać mąkę, rozprowadzić, dodać do gotującego się wywaru. Całość należy połączyć z pokrojonym mięsem i warzywami. Przed podaniem należy chwilę zagotować.

fot. iStock

