Reklama

pożywny i pyszny obiad na chłodne dni

Składniki:

Około 4 kg flaków wołowych krojonych
1 duży kurczak
2 kg wołowiny
WARZYWA:
2 łodygi selera naciowego
3 duże cebule
2 duże pietruszki
6 marchewek
Seler korzenny mały
natka pietruszki
PRZYPRAWY:
4 listki laurowe
6 ziarenek ziela angielskiego
Sól, Vegeta, pieprz, czosnek, mielona papryka
3 opakowania przyprawy do flaków
Majeranek
12 LITRÓW WODY.

Kroki przygotowania:

Do dużego garnka, u mnie wysok. 29 cm a srednica 38 cm, włożyć kurczaka, wołowinę i włoszczyznę oprócz natki pietruszki. Zalać wodą i doprowadzić do wrzenia.
Zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień i dodać przyprawy oprócz majeranku i przyprawy do flaków , te dodaję pod koniec.
Gotować do miękkości mięsa. Kurczaka i marchewkę wyjmujemy po około 1 godzinie gotowania.
W trakcie gotowania rosołu przygotować flaki . Ja obgotowuję je w 4-5 wodach z dodatkiem łyżki soli. Za każdym razem zmieniam wodę i dodaję sól.
Obgotowane flaki jeszcze przejrzeć i ewentualnie odrzucić brzydsze części.
Ugotowane mięso i marchewkę pokroić w kostkę lub paski i razem z flaczkami dodać do wywaru. Z wywaru wyrzucamy pietruszkę, seler, por, cebulę.
Gotujemy jeszcze około 50 minut, stopniowo doprawiając do smaku.
Nadwyżkę flaczków przelać do słoików i pasteryzować 1 godzinę. Można również podzielić na porcje i zamrozić.

Reklama

Porady:

Zobacz też: mizeria do słoików

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama