
Flaki z boczniaków
- marchewka: 2 szt.
- seler: 0.25 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- por: 0.5 szt.
- boczniaki: 600 g
- masło: 3 łyżki stołowe
- bulion warzywny: 4 szklanki
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
- majeranek: 1 łyżka stołowa
- pieprz czarny: 6 szt.
- mąka: 1 łyżka stołowa
- tymianek: 1 łyżka stołowa
- imbir: 1 szczypta
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- słodka papryka: 0.5 łyżeczki
- śmietana 18%: 0.5 szklanki
- sól: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Oczyszczone marchewki, seler i pietruszkę kroimy w słupki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Por czyścimy, myjemy i kroimy w talarki. Boczniaki oczyszczamy i kroimy w paseczki. Warzywa i grzyby smażymy 5 minut na 2 łyżkach masła, stale mieszając. Wlewamy oba rodzaje bulionu, wkładamy liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotujemy flaki z boczniaków ok. 20 minut.

istock krok 2
Z mąki oraz pozostałego masła ugniatamy kulkę, wkładamy do zupy i mieszamy, aż się rozpuści. Zagęści to nasze flaki z boczniaków. Przepisy polecają, aby używać zwykle tych samych przypraw: majeranku, tymianku, imbiru, gałki muszkatołowej, słodkiej papryki, pieprzu i soli. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia, wlewamy śmietanę. Flaczki z boczniaków podajemy z pieczywem.

iStock

