
Flaki
- flaki: 1 kg
- kurczak: 0.5 szt.
- marchewka: 2 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- seler: 0.3 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 4 szt.
- majeranek: 20 g
- liść laurowy: 2 szt.
- gałka muszkatołowa: 4 g
- sól: 7 g
- pieprz czarny: 1 g
- słodka papryka: 8 g
- mąka: 20 g
- masło: 30 g
- cebula: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Flaki: jeśli są w płatach, trzeba je oczyścić i pokroić w paski, ale najpierw kroimy je w mniejsze kawałki, a w paski dopiero po pierwszym 20-minutowym gotowaniu. Mrożone są już oczyszczone i wstępnie obgotowane, rozmrażamy je w lodówce, warto je wyjąć z zamrażalnika dzień wcześniej. Gotujemy je w osolonej wodzie przez 20 minut, odcedzamy i ponownie gotujemy (w świeżej osolonej wodzie) przez kolejne 20 minut. Proces powtarzamy, aż flaki wołowe będą miały zapach, który jesteśmy w stanie zaakceptować.
krok 2
Wywar: obieramy warzywa (oprócz cebuli) i kroimy je w niedużą kostkę. Przekładamy je do drugiego, dużego garnka, dodajemy kurczaka - udka, uda, skrzydełka - (można też zrobić wywar wołowy) i gotujemy przez około godzinę, do miękkości mięsa. Potem je wyjmujemy, przestudzone kroimy w paski. Z powrotem wkładamy je do garnka, dodajemy przyprawy (bez majeranku) i odcedzone flaki.
krok 3
Cebula: obieramy z łupin, kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Gotową dodajemy do garnka z flakami.
krok 4
Zasmażka: masło i mąkę wkładamy na patelnię i smażymy aż zacznie brązowieć. Wtedy zdejmujemy ją z ognia, dosypujemy paprykę, dolewamy odrobinę zimnej wody i mieszamy. Dodajemy do flaków, dosypujemy majeranek, a także sól i pieprz do smaku. Całość zagotowujemy.
krok 5
Podanie: flaki najlepiej smakują z kromką chleba, zarówno ciemnego, jak i jasnego, pszennego. Odpowiednia będzie też bułka, np. kajzerka lub paryska.

