Reklama

Smaczne danie jako kolacja lub pierwsze danie do obiadu

Składniki:

· flaki cielęce 2,5 kg
· kości wołowe 50 dag
· seler 20 dag
· pietruszka 15 dag
· pory 5 dag
· cebula 20 dag
koncentrat pomidorowy 1 - 2 łyżki
· majeranek
· pieprz
· papryka mielona
· sól
· przyprawa do zup w płynie
· imbir
· tłuszcz 10 dag
· mąka 5 dag

Kroki przygotowania:

Dobrze oczyszczone flaczki myjemy starannie w kilku wodach, zalać wrzątkiem, gotujemy i odcedzamy.
Następnie zalewamy małą ilością zimnej wody i gotujemy, aż staną się miękkie. Odcedzamy i kroimy w cieniutkie paseczki.
Kości rąbiemy, zalewamy małą ilością zimnej wody, wkładamy przyprawy i gotujemy tak długo, aż otrzymamy mocny wywar, który przecedzamy.
Warzywa pokrojone w paski zalewamy niewielką ilością wywaru z kości i gotujemy.
Robimy zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzamy wywarem z gotowania flaków, zagotowujemy, dodajemy pokrojone flaczki i jarzyny, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy i powtórnie zagotowujemy.
Podając na stół, można posypać tartym żółtym serem, oraz polać masłem z przyrumienioną tartą bułką.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama