
Flaki po warszawsku
- flaki: 1 kg
- bulion wołowy: 1 l
- marchewka: 2 szt.
- pietruszka: 2 szt.
- cebula: 1 szt.
- por: 2 szt.
- masło: 45 g
- mąka pszenna: 30 g
- imbir: 5 g
- gałka muszkatołowa: 5 g
- ziele angielskie: 4 szt.
- pieprz biały: 8 g
- słodka papryka: 5 g
- majeranek: 30 g
- liść laurowy: 1 szt.
- sól: 2 szczypta
- białe wytrawne wino: 100 ml
- parmezan: 50 g
- wątróbka wieprzowa: 200 g
- jajka: 1 szt.
- natka pietruszki: 30 g
- bułka tarta: 90 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal190
Sposób przygotowania
krok 1
Flaki po warszawsku to smaczne i sycące danie cenione za swój wyrazisty smak. Jak zrobić flaczki po warszawsku? To proste. Oczyszczone i umyte flaczki zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez około 15 minut. Następnie odlewamy wodę i przelewamy flaki na sito. Polewamy wrzątkiem i odcedzamy. Tak przygotowane flaczki przekładamy do dużego garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 4 godziny (flaki po ugotowaniu muszą być miękkie). W trakcie gotowania płyn może się wygotować, wtedy trzeba uzupełnić go wrzątkiem. Ugotowane flaki należy odstawić do wystygnięcia, nawet na 8 godzin.

fot. iStock krok 2
Po tym czasie flaczki zagotowujemy w wywarze. Warzywa kroimy na cienkie paski i dusimy do miękkości na patelni na łyżce masła. Uduszone warzywa dodajemy do wrzących flaczków. Do flaczków po warszawsku dodajemy pulpeciki z wątróbki i gotujemy na małym ogniu. Z pozostałego masła i mąki robimy tradycyjną zasmażkę i zagęszczamy gotujące się flaczki. Do flaczków po warszawsku dodajemy wino, doprawiamy i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. Flaczki po warszawsku należy podawać posypane parmezanem.

fot. iStock krok 3
Jak zrobić pulpety z wątróbki do flaczków po warszawsku? Na początku oczyszczamy wątróbkę z żyłek i drobno siekamy. Następnie dodajemy jajko, posiekaną natkę pietruszki, sól i szczyptę pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy bułkę tartą. Ma być jej tyle, aby udało się formować kulki. Na koniec formujemy niewielkie pulpety i wrzucić je do gotujących się flaków w czasie gotowania warzyw. Pulpety we flaczkach warszawskich trzeba gotować przez około 20 minut na małym ogniu.

fot. iStock

