Porady:
- Przed gotowaniem, flaki należy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, najlepiej kilkukrotnie, Jeśli mamy więcej czasu, możemy namoczyć je i odstawić do lodówki na całą noc. Następnie należ je obgotować 2-3 razy i dopiero wtedy dodajemy je do bulionu. Jeśli chcemy zaoszczędzić na czasie, możemy użyć flaczków ze sklepu, które są już przygotowane, aby wrzucić je prosto do bulionu.
- Flaki po zamojsku podajemy z pieczywem, najczęściej chlebem lub pszenną bułką.
- Gotowe flaki należy przechowywać pod przykryciem w lodówce i spożyć w ciągu maksymalnie 3-4 dni.
Notka redakcyjna:
Flaki po zamojsku, czyli jakie?
Flaki po zamojsku czy flaki w rosole? Czym tak właściwie różnią się te dwa popularne przepisy? Zasadniczą różnicą, która dzieli fanów flaczków na dwa obozy, jest wywar. Flaki w rosole, jak sama nazwa wskazuje, gotuje się po prostu w bulionie mięsno-warzywnym, natomiast flaki po zamojsku doprawia się koncentratem pomidorowym, przecierem lub passatą. Oprócz tych dwóch czołowych przepisów, w sieci i książkach kucharskich znajdziemy jeszcze flaki po warszawsku, flaki po cieszyńsku czy flaki pałuckie. Nawet weganie i wegetarianie mogą skusić się na to danie, przygotowując pyszne flaczki z boczniaków!
Jak zrobić flaki po zamojsku?
Flaki po zamojsku to prosty przepis, na który składają się warzywa korzeniowe, mięso, koncentrat pomidorowy i oczywiście podroby. Najważniejszym punktem tej receptury i gwarantem pysznego smaku są dobrej jakości, świeże flaki. Kolejnym istotnym punktem jest aromatyczny, wyrazisty wywar, na bazie którego przygotujemy całe danie. Warto dodać do niego marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę. Wywar doprawiamy zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy też inne przyprawy oraz wspomniany wcześniej koncentrat pomidorowy.
Jakie przyprawy do flaków?
Flaki same w sobie nie mają zbyt wiele smaku, dlatego, aby stworzyć pyszne flaki po zamojsku, należy dodać sporo przypraw i ziół. Czym więc przyprawić flaki? Najpopularniejsze dodatki do flaków to gałka muszkatołowa, mielona papryka słodka i ostra, majeranek, oregano, a nawet odrobina cynamonu i imbiru. Fanom pikantnych dań polecamy dodać do wywaru drobno pokrojoną świeżą papryczkę chilli bądź suszone i rozdrobnione chilli. Flaki powinny być też mocno pieprzne, dlatego dobrze jest doprawić je świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Czym zagęścić flaki?
Przepis na flaki po zamojsku można przygotować według własnego uznania, na gęsto lub rzadko. Jeśli jesteśmy zwolennikami tej pierwszej opcji i lubimy gęstsze flaczki, powinniśmy przygotować zasmażkę. Jak zrobić zasmażkę? Wystarczy roztopić na patelni lub w rondelku masło, olej bądź smalec, a następnie dosypać do tłuszczu mąki. Oba te składniki dodajemy w proporcji 1:1. Następnie podsmażamy zasmażkę aż zgęstnieje, ciągle mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Należy uważać, aby nie smażyć zbyt długo, gdyż spalona zasmażka stanie się gorzka i zepsuje smak flaków. Taką zasmażkę studzimy, a następnie wlewamy do naszych flaczków i wszystko razem gotujemy jeszcze przez kilka minut. Innymi, mniej popularnymi, sposobami na zagęszczenie flaków jest dodanie do nich śmietany lub bułki tartej. Bułkę wystarczy wsypać do gorącego wywaru, a już po chwili napęcznieje ona i zagęści nasze flaki.