Pyszne flaczki z żołądków indyka
Składniki:
1kg żołądki z indyka
1 ćwiartka z kurczaka
2 marchewki (średnie)
1 korzeń pietruszki
1/2 selera (małego)
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
1 kostka rosołowa
4 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu (dodatkowo)
3 pokrojone bądź ususzone ząbki czosnku
2 duże łyżki przyprawy do flaków
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól do smaku
Kroki przygotowania:
Żołądki dokładnie myjemy ,udko również. Przekładamy do garnka zalewamy wodą,dodajemy odrobinę soli i gotujemy na wolnym ogniu 30 minut od czasu do czasu szumując. Warzywa obieramy myjemy i scieramy na tarce o grubszych oczkach. Następnie przestudzić żołądki i udko. Żołądki pokroić w paseczki. Udko również. Przełożyć z powrotem do wywaru. Dodać warzywa i wszystkie przyprawy. Gotujemy do miękkości żołądków. Gdy nabiorą miękkości zrobić zasmażkę.
Wykonanie zasmażki:
Na patelni rozpuścić masło ,dodać do tego łyżkę mąki i mieszać do momentu uzyskania lekko złotawego koloru następnie wlać do garnka. Zamieszać chwilę jeszcze gotując i gotowe.
Rozlewamy do miseczek. Podawać z pieczywem.
1 z 1

flaki_z_zoladkow
Flaki z żołądków


