
Flapjacks – angielskie batoniki owsiane
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- płatki owsiane: 300 g
- masło: 120 g
- brązowy cukier: 100 g
- syrop cukrowy: 75 ml
- rodzynki: 75 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C, tryb góra-dół. Formę o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, po czym odsączamy.
krok 2
Masa na flapjacks: masło podgrzewamy w rondelku z brązowym cukrem i złocistym syropem cukrowym (golden syrup). Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodajemy płatki owsiane i rodzynki. Dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta, kleista pasta.
krok 3
Pieczenie: masę na batoniki owsiane przekładamy do przygotowanej foremki. Pieczemy przez około 25 minut lub do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy. Kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe, kroimy je w kwadraty.

