Porady:
- Ciasto na włoski wytrawny placek drożdżowy wyjdzie najlepiej, jeśli użyjemy mąki typ 00 lub mąki pszennej tortowej.
- W przepisie używamy 20 g świeżych drożdży, ale równie dobrze możemy je zastąpić 7 g sproszkowanego produktu instant. Nie musimy wtedy robić zaczynu.
- Woda, którą dodajemy do ciasta, powinna mieć temperaturę 25–30°C. Należy uważać, żeby nie była za gorąca. Inaczej zabijemy drożdże i focaccia z rozmarynem nie wyrośnie.
- Żeby stworzyć idealne warunki do pracy drożdży, rozgrzejmy piekarnik do 30°C, a następnie wyłączmy grzałki. Wstawmy do niego ciasto przykryte ściereczką, a na pewno pięknie wyrośnie.
- Włoski chlebek pozostanie świeży i miękki, jeśli będziemy go przechowywać w suchym, zaciemnionym miejscu, zawinięty w materiałową ściereczkę.
- Sól morska doskonale uzupełnia drożdżowe ciasto. Można też użyć innych jej rodzajów, które pięknie ozdobią wypiek, na przykład soli himalajskiej (różowej) lub fleur de sal. Ciekawym pomysłem na wykończenie dania jest także sól ziołowa domowej roboty.
- Miłośnikom chrupiącej pizzy z pewnością przypadnie do gustu oryginalna włoska focaccia cienka. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga użycia drożdży, w związku z tym można ją zrobić w 30 minut. Potrzebne są jedynie mąka, sól, oliwa i woda.
- Podstawowa różnicą między focaccią a konwencjonalną pizzą tkwi w czasie wyrastania ciasta. W naszym przepisie jest on znacznie dłuższy. Poza tym pizza zazwyczaj polana jest sosem, a puszysty włoski chlebek jedynie skrapia się oliwą.
- Na rynku spożywczym istnieją specjalne mieszanki do wypieku chleba bezglutenowego. Zazwyczaj składają się z mąki kukurydzianej, ryżowej, z soczewicy lub owsianej. Osoby chorujące na celiakię mogą jej z powodzeniem użyć do wypieku włoskiego chlebka.
- Podobnie jak zwykłe pieczywo, włoski chlebek można zamrozić. Najlepiej podzielić go na porcje i zapakować do foliowych woreczków. Kiedy najdzie nas ochota na puszysty przysmak, wrzućmy go do piekarnika lub tostera.
- Miłośnicy włoskiej kuchni na diecie z pewnością zastanawiają się, czy focaccia jest zdrowa. Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Tego rodzaju pieczywa na pewno powinny unikać osoby z uczuleniem na gluten, cukrzycą i na diecie keto. Oliwa jest wysokokaloryczna, ale za to zawiera cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jej umiarkowane ilości powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie.
Notka redakcyjna:
Focaccia z rozmarynem – dodatki
Oryginalna włoska focaccia z rozmarynem to przekąska lub przystawka, którą możemy przygotować na wiele sposobów. Podstawową recepturę warto wzbogacić o różne dodatki. Najważniejszymi elementami są świeże zioła i oliwa dobrej jakości, a pozostałe składniki zależą wyłącznie od naszej fantazji. Przepis na focaccię można urozmaicić za pomocą takich produktów jak:
- pomidorki koktajlowe – należy pokroić je w połówki i wcisnąć w zrobione wcześniej palcami wgłębienia w cieście. Pod wpływem temperatury stają się jeszcze słodsze i cudownie komponują się z oliwą, rozmarynem i solą morską. Dobrym pomysłem jest także focaccia z pomidorami suszonymi na słońcu.
- oliwki – zielone lub czarne. Ten słony, lekko kwaśny dodatek można połączyć także z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem i czerwoną cebulą. Focaccia z oliwkami sprawdza się nie tylko jako aromatyczna przystawka, ale także jako dodatek do kremowych zup i sałatek.
- ziemniaki – ciekawe połączenie, które nie przychodzi od razu do głowy, kiedy myślimy o włoskim chlebku drożdżowym. To świetna przekąska na jesień. Jest niezwykle delikatna, a jednocześnie sycąca. Warzywo trzeba wcześniej ugotować i pokroić w cienkie plastry. Tworzy duet idealny ze świeżym rozmarynem. Focaccia z ziemniakami sprawdzi się na lunch lub lekki obiad.
- ser – rozsypany na wierzchu puszystego ciasta sprawi, że otrzymamy placek nieróżniący się zbyt wiele od klasycznej pizzy. Możemy użyć mozzarelli i parmezanu. Focaccia świetnie smakuje także z kremową burratą.
Focaccia – z czym jeść włoski chlebek?
Prosta focaccia z rozmarynem i solą morską to świetna przystawka przed włoską ucztą. Warto ją maczać w dobrej oliwie. Doskonale zaostrza apetyt na więcej. Może także stanowić sycący dodatek do różnych dań, takich jak:
- sałatka caprese – czyli pożywna kompozycja z pomidorów, mozzarelli, bazylii i oliwy. Włoska focaccia przyda się, kiedy serwujemy wszelkiego rodzaju lekkie sałatki ze świeżymi warzywami, na przykład zielonymi szparagami, rzodkiewką, ogórkiem lub papryką. Idzie w parze także z mięsnymi lub rybnymi dodatkami, dlatego warto wypróbować ją jako akompaniament do sałatki z łososiem wędzonym lub tuńczykiem.
- talerz antipasti – zestaw różnych przekąsek, takich jak oliwki, prosciutto, grissini, bruschetta i wiele innych.
- zupa krem – zwłaszcza z pomidorów, ale tak naprawdę puszystą focaccię można maczać w każdej zupie. Dzięki niej kompozycja obiadowa staje się sycąca i aromatyczna.
- pasta puttanesca – chociaż połączenie makaronu z chlebem wydaje się być nieco dziwne, delikatna focaccia z rozmarynem i solą morską doskonale komponuje się z anchois, pomidorami, oliwkami i kaparami, które tworzą to danie ze spaghetti.
Focaccia na zakwasie
Domorosłym piekarzom, którzy lubią eksperymenty w kuchni, polecamy upieczenie włoskiego chlebka nieco inaczej. Focaccia na zakwasie różni się od drożdżowego placka smakiem i strukturą. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnego pieczywa. Do jej przyrządzenia potrzebny jest zakwas pszenny, który cierpliwi mogą wyhodować samodzielnie, a zwolennicy szybszych rozwiązań z łatwością kupią w sklepie lub piekarni. Jak zrobić focaccię na zakwasie? Przepis właściwie niewiele różni się od podanej przez nas receptury na włoski chlebek na drożdżach, ale o wiele dłużej potrwa proces wyrastania. Najlepiej przygotować ciasto wieczorem, odłożyć je w ciepłe miejsce i poczekać do rana.