
Fondue serowe
- ementaler: 300 g
- ser gruyere: 300 g
- czosnek: 2 ząbki
- białe wino: 400 ml
- sok z cytryny: 1 łyżeczka
- wódka: 5 łyżeczek
- mąka kukurydziana: 1 łyżeczka
- pieprz biały: 2 szczypty
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal580
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na serowe fondue jest pyszny! Ser do fondue należy pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbek czosnku przekroić i wysmarować nim wnętrze caquelon lub innego naczynia do fondue. Przepis podpowiada, aby drugi ząbek obrać posiekać i wrzucić na dno naczynia. Wlać wino i sok z cytryny zagotować na małym ogniu. Do wina dodawać starte sery stale mieszając drewnianą łyżką, aż masa serowa stanie się gładka i szklista.

fot. iStock krok 2
Przepis na fondue serowe zaleca, aby zdjąć z ognia ser w momencie, gdy pojawią się bombelki na jego powierzchni. Mąkę kukurydzianą wymieszać z kirszem lub wódką i dolać do gorącej masy serowej. Mieszać, aż zgęstnieje. Fondue przyprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gdy masa serowa będzie gładka i uzyska konsystencję kremu, przenieść naczynie z kuchenki na podgrzewacz do fondue. Mieszać od czasu do czasu i stale podgrzewać.

iStock

