Reklama

Fondue w pieczonej dyni to ciekawy sposób podania kremowego sosu z trzech rodzajów sera. Danie jest niezwykle rozgrzewające, wprost stworzone na chłodne jesienne dni. Wystarczy upiec dynię w całości i wypełnić ją gorącym, bulgoczącym serem. Dodatkowo przy okazji można upiec ziemniaczki, które będzie można maczać w sosie. Fondue podane w dyni z piekarnika można podać w czasie spotkania ze znajomymi.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal332
  • tłuszcz23g
  • tłuszcz nasycony15g
  • węglowodany14g
  • cukry5g
  • błonnik2g
  • białko15g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik: rozgrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem.

  • krok 2

    Dynia: odcinamy „pokrywkę” i wydrążamy wszystkie pestki i błony. Ponownie zakładamy odcięty kawałek - kładziemy całą dynię na solidnej blasze do pieczenia. Wkładamy ją do piekarnika. Przyjmuje się, że na każdy 1 kg dyni trzeba przeznaczyć 30 min pieczenia.

  • krok 3

    Fondue: gdy dynia się piecze przygotowujemy sos serowy. Sery ścieramy i mieszamy z mąką kukurydzianą, aż pokryją się nią całkowicie pokryte i nie pozostanie nadmiar mąki.

  • krok 4

    Dynia z sosem: wyjmujemy ją z piekarnika, zdejmujemy wierzch, można dodatkowo wyskrobać upieczony miąższ i wykorzystać go do innego dania. Zwiększamy temperaturę pieczenia do 200°C. Do środka wkładamy ser, crème fraîche, białe wino, posiekaną szalotkę i czosnek. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut lub do momentu, gdy sery się rozpuszczą i zaczną bulgotać. Fondue w pieczonej dyni jemy łyżką, wyławiając kawałki miękkiej dyni z roztopionym serem.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama