
Fondue w pieczonej dyni
- dynia: 1 szt.
- ziemniaki gotowane: 750 g
- chleb: 10 szt.
- bagietki: 1 szt.
- cykoria: 10 liści
- ementaler: 100 g
- ser gruyere: 100 g
- cheddar: 100 g
- mąka kukurydziana: 10 g
- Crème fraîche: 100 g
- szalotka: 1 szt.
- czosnek: 1 ząbek
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal332
- tłuszcz23g
- tłuszcz nasycony15g
- węglowodany14g
- cukry5g
- błonnik2g
- białko15g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik: rozgrzewamy piekarnik do 180°C z termoobiegiem.
krok 2
Dynia: odcinamy „pokrywkę” i wydrążamy wszystkie pestki i błony. Ponownie zakładamy odcięty kawałek - kładziemy całą dynię na solidnej blasze do pieczenia. Wkładamy ją do piekarnika. Przyjmuje się, że na każdy 1 kg dyni trzeba przeznaczyć 30 min pieczenia.
krok 3
Fondue: gdy dynia się piecze przygotowujemy sos serowy. Sery ścieramy i mieszamy z mąką kukurydzianą, aż pokryją się nią całkowicie pokryte i nie pozostanie nadmiar mąki.
krok 4
Dynia z sosem: wyjmujemy ją z piekarnika, zdejmujemy wierzch, można dodatkowo wyskrobać upieczony miąższ i wykorzystać go do innego dania. Zwiększamy temperaturę pieczenia do 200°C. Do środka wkładamy ser, crème fraîche, białe wino, posiekaną szalotkę i czosnek. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut lub do momentu, gdy sery się rozpuszczą i zaczną bulgotać. Fondue w pieczonej dyni jemy łyżką, wyławiając kawałki miękkiej dyni z roztopionym serem.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

