Reklama

Ta tarta z Vercors, regionu położonego we francuskich Alpach Zachodnich, gdzie uprawia się ogromne ilości orzechów włoskich, przypomina z ducha nasze mazurki.

Składniki:

Na ciasto:
25 dag mąki
szczypta soli
12 i 1/2 dag cukru pudru
12 i 1/2 dag zimnego masła
jajko
żółtko
Karmel:
4 łyżki mleka
10 dag cukru
3 dag gorzkiej czekolady
10 dag miodu
20 dag crème fraiche
25 dag orzechów włoskich
2 łyżki masła

Kroki przygotowania:

Na ciasto: mąkę łączymy z solą, cukrem i masłem, mieszamy aby powstały drobne ziarenka, dodajemy jajko oraz żółtko. Ciasto zagniatamy, formujemy kulę. Odstawiamy na 30 min. Rozwałkowanym wyklejamy formę (śr. 24 cm) na tartę i pieczemy 20 min w temp. 180°C.
Na karmel: mleko podgrzewamy z cukrem, dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód i śmietanę, nadal podgrzewamy, mieszając, aż zgęstnieje. Wrzucamy orzechy, potem masło i jeszcze chwilę podgrzewamy. Masę wylewamy na upieczone ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama