
Rillettes – francuski smalczyk
- łopatka wieprzowa: 800 g
- boczek: 500 g
- smalec: 200 g
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- sól: 10 g
- pieprz czarny: 5 g
- cukier: 2 g
- liść laurowy: 2 szt.
- jałowiec: 3 szt.
- ziele angielskie: 3 szt.
- goździki: 3 szt.
- białe wytrawne wino: 250 ml
- ocet jabłkowy: 15 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso z łopatki i boczek: myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 3 cm. Mięso przekładamy do garnka z grubym dnem. Dodajemy smalec, cebulę w całości, obrane ząbki czosnku i przyprawy: sól, pieprz, odrobinę cukru, liście laurowe, ziarna jałowca, ziele angielskie i goździki.
krok 2
Wstępne gotowanie: mięso z przyprawami zalewamy zimną wodą (żeby tylko przykryć mięso) i gotujemy przez 2 godz. z pokrywką na małej mocy palnika.
krok 3
Gotowanie w białym winie: z garnka wyjmujemy cebulę czosnek i przyprawy. Dodajemy białe wytrawne wino i ocet. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małej mocy przez kolejne 1,5 godz. do czasu, aż mięso będzie bardzo miękkie.
krok 4
Odparowanie wody: zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy moc palnika, żeby odparować nadmiar wody. Gotujemy przez 15–30 min do momentu, aż w garnku pozostanie tylko mięso z tłuszczem.
krok 5
Nakładanie do słoików: rillettes rozdrabniamy widelcem i przekładamy do wyparzonych i gorących słoików. Zamykamy i studzimy, a następnie przechowujemy w lodówce.
krok 6
Podawanie: rillettes podajemy ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym lub konserwowym.

