Porady:
- Wierzch ciasta francuskiego z rabarbarem można dodatkowo obsypać cukrem pudrem lub polać aksamitną polewą z białej czekolady lub lukrem.
- Ciasto z rabarbarem można też obsypać prażonymi płatkami migdałów lub orzechami włoskimi bądź laskowymi.
- Jeśli mamy więcej czasu, to deser można również przygotować na bazie domowego ciasta francuskiego z tego przepisu.
- Cukier w przepisie można zamienić na o wiele zdrowszy słodzik, np. erytrytol, zarówno ten do posypania rabarbaru, jaki i do kruszonki.
Notka redakcyjna:
Ciasto francuskie z rabarbarem – inne wersje przygotowania
Pomysłów na przygotowanie smacznych ciast francuskich z rabarbarem jest cała masa. W najprostszej i najszybszej wersji wystarczy ułożyć pokrojony na kawałki rabarbar na arkuszu ciasta. Całość piecze się przez około 15–20 minut w temperaturze 200 °C, a następnie – już po wystudzeniu – obsypuje się cukrem pudrem. Ale przepis możemy też podrasować i dodać do niego dodatkowe składniki:
- budyń waniliowy lub śmietankowy, który świetnie podkreśli kwaskowatość warzywa. Robimy go według instrukcji podanej na opakowaniu i nakładamy go na ciasto, a na wierzch wykładamy rabarbar i kruszonkę.
- polecamy spróbować również ciasta francuskiego z rabarbarem i mascarpone. Jego przygotowanie nie różni się znacząco od opisanego powyżej przepisu. Wystarczy zmiksować ser z pastą waniliową i cukrem pudrem, a następnie równomiernie rozprowadzić na arkuszu ciasta. Całość posypuje się kawałkami rabarbaru i piecze przez około 20 minut.
- twaróg - tu postępujemy podobnie, jak z mascarpone - ale ser rozrabiamy z cukrem i jajkiem.
- z owocami - część rabarbaru można zastąpić innymi, sezonowymi owocami np. malinami, porzeczkami, borówkami, ale też jabłkami.
Możemy również zmienić kształt ciasta, zamiast kwadratów możemy wyciąć prostokąty, koła, ale też możemy zrobić z niego tartę w okrągłej blaszce. Wtedy nadmiar ciasta wykorzystujemy do stworzenia brzegów lub kratki na wierzchu. Dużą popularnością cieszą się też rożki z ciasta francuskiego z rabarbarem, wycięte kwadraty wystarczy złożyć na pół. Dodatkowo można włożyć do nich ser biały.
Czy rabarbar jest zdrowy?
Rabarbar, zwany też rzewieniem, to warzywo o charakterystycznych, długich ogonkach liściowych. Wyróżnia go lekko kwaskowaty smak i różowo–czerwony kolor. Choć rośnie on przez całe lato, zbierać go można jedynie do połowy czerwca – spożywanie łodyg starszych niż 5 tygodni może bowiem wiązać się z zatruciem pokarmowym. Nie oznacza to jednak, że warzywo to jest trujące.
Dlaczego więc nie można zbierać rabarbaru przez cały sezon? Zawiera on substancje zwane szczawianami wapnia, które to wypłukują z organizmu wapń. W początkowej fazie wzrostu rośliny, jest ich stosunkowo mało, lecz z czasem gromadzi się w nim niebezpieczna ilość. Warzywo to należy więc spożywać w okresie od kwietnia do czerwca – wówczas jest ono nie tylko smaczne, ale i w pełni bezpieczne dla zdrowia.
Pomimo opisanych powyżej właściwości, rabarbar z całą pewnością można uznać za zdrowy. Stanowi on dobre źródło kwasu foliowego oraz błonnika. Dodatkowo zawiera witaminy z grupy E, C oraz A oraz substancje mineralne takie jak magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Chętnie sięgają po niego również osoby na diecie redukcyjnej – ma on niski indeks glikemiczny i jedynie 21 kcal w 100 g.