Porady:
- Jeśli śliwki uwolniły dużo soku podczas drylowania i krojenia, osuszmy je przed wyłożeniem na ciasto francuskie. Inaczej spód kieszonki namięknie.
- Ciasto francuskie ze śliwkami można formować na różne sposoby. Możemy zrobić kieszonkę w kształcie pierożka, poduszeczki lub rożka. Jeśli całkowicie przykrywamy owoce, wierzchnią część ciasta warto naciąć specjalnym radełkiem, żeby stworzyć ciekawy efekt.
- Jak piec ciasto francuskie, żeby wyszło chrupiące? Przede wszystkim należy trzymać się zaleceń dotyczących temperatury. Kieszonki z owocami piecze się w mocno rozgrzanym piekarniku przez krótki czas. Niezbędne jest posmarowanie ich jajkiem. Można wykorzystać także mleko, roztopione masło lub wodę wymieszaną z cukrem pudrem. Dzięki takiej glazurze deser będzie się apetycznie błyszczał i nie wyschnie w piekarniku.
- Można zrobić ciasto francuskie samodzielnie (sprawdź: jak zrobić ciasto francuskie krok po kroku) lub wybrać półprodukt, ale z dobrym składem. Należy unikać tłuszczu palmowego, cukru i emulgatorów.
- Szybkie ciasto francuskie ze śliwkami można posypać płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami włoskimi lub pistacjami.
- Do naszego deseru najlepiej wykorzystać śliwki węgierki. Są one słodkie i mięsiste, dlatego świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju wypiekach.
- Ciastka z ciasta francuskiego można zabrać ze sobą do szkoły lub pracy, a także na dłuższą wycieczkę lub piknik. Sprawdzą się jako słodka przekąska na imprezę lub przyjęcie. To bardzo wygodna opcja – nie trzeba ich porcjować po upieczeniu i można je jeść bez talerzyka i widelczyka. Jeśli jednak nie mamy czasu na formowanie zgrabnych kieszonek, z tego samemu przepisu równie dobrze może powstać większa tarta ze śliwkami na cieście francuskim.
Notka redakcyjna:
Inne pomysły na ciasto francuskie ze śliwkami
Ciasta francuskie ze śliwkami to bardzo prosty wypiek. Gotowe płaty, z których zrobimy eleganckie porcje deseru, można przechowywać w zamrażarce. Dzięki temu zawsze będą pod ręką, kiedy najdzie nas ochota na chrupiące ciastko z owocami. Szybki deser pachnący węgierkami, wanilią i cynamonem można wzbogacić za pomocą różnych dodatków. Polecamy przyrządzenie takich wypieków jak:
- ciasto francuskie ze śliwkami i budyniem – kremowe wnętrze można zrobić samodzielnie od podstaw lub wykorzystać produkt w proszku, który wystarczy rozmieszać w gorącym mleku. Polecamy jednak przyrządzenie domowego budyniu. Znajomość tego przepisu może okazać się pomocna przy tworzeniu różnych wypieków, nie tylko kieszonek z jesiennymi owocami.
- ciastka z ciasta francuskiego z polewą – najprościej przyrządzić szybki lukier z cukru pudru, ale można też zrobić tzw. royal icing (na bazie puszystych białek) lub ganache z białej czekolady.
- ciasto francuskie ze śliwkami i serem – słodki twaróg i miękkie owoce to pyszne wnętrze, którego nie powstydzi się żadna drożdżówka. Świetnie zagra także jako wypełnienie chrupkiego ciasta francuskiego. Biały ser warto utrzeć z miodem i esencją waniliową.
Ciasto francuskie na słodko
Jeśli macie w zamrażarce lub lodówce półprodukt, który tylko czeka na inspiracje i zastanawiacie się, co można zrobić z ciasta francuskiego, spieszymy z podpowiedzią. Wypełnieniem takiego prostego deseru mogą być dowolne owoce. Najlepiej wykorzystać produkty sezonowe. Ciekawy pomysł na początku lata to na przykład ciasto francuskie z rabarbarem. Znane i lubiane na całym świecie są chrupiące ciastka z jabłkami (apple turnovers). Można też używać mrożonych truskawek, jagód lub malin oraz przetworów, takich jak powidła śliwkowe. W ciasto francuskie na słodko da się zawinąć nie tylko owoce. Rożki, rogaliki i kieszonki może wypełnić krem czekoladowo-orzechowy, masa krówkowa, budyń waniliowy lub ser mascarpone.
Jak zrobić ciasto ze śliwkami?
We wrześniu na naszych stołach nakrytych do podwieczorku królują śliwki węgierki w różnych formach. Robimy z nich przetwory, kompoty i nalewki, ale smak beztroskiego dzieciństwa zawsze przypomni nam aromatyczne ciasto ze śliwkami i przyprawami korzennymi. Można je zrobić na różne sposoby, a oto niektóre z propozycji:
- ciasto jogurtowe ze śliwkami – żeby je wyczarować, nie trzeba żadnych skomplikowanych składników i technik kulinarnych. Wystarczy zmieszać oddzielnie suche i mokre składniki i połączyć je w jedna masę. Wypiek dekorują tylko mięsiste owoce i śnieżnobiała posypka z cukru pudru.
- tarta ze śliwkami – idealna propozycja dla miłośników maślanego, chrupiącego spodu i rumianej kruszonki. Świetnie prezentuje się z gałką lodów lub kleksem bitej śmietany.
- ciasto ze śliwkami i budyniem – składa się z kruchego spodu, soczystych węgierek, kremowej waniliowej masy i chrupiącej, maślanej posypki. W tej konfiguracji sprawdzi się też proste ciasto ucierane na oleju.