Reklama

Frittata z boczkiem i groszkiem to sycąca propozycja śniadaniowa na dobry początek dnia. Zielony groszek idealnie pasuje do boczku i sera. Spróbuj frittaty z boczkiem i groszkiem również na obiad.

Składniki:

100 g wędzonego boczku lub innej wędzonej wędliny
2 dymki ze szczypiorem
150 g zielonego groszku
8 jajek niepełna szklanka mleka
4 łyżki mąki
sól, pieprz
150 g miękkiego żółtego sera w plastrach (typu gouda)
2–3 łyżki masła

Kroki przygotowania:

Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na dużej suchej patelni (o średnicy 24–26 cm)
1/4 odkładamy. Do boczku na gorącej patelni dodajemy pocięte w piórka dymki (same cebulki, szczypior kroimy i odkładamy) i szklimy. Wsypujemy groszek, chwilę całość podduszamy, mieszając.
Jajka rozmącamy trzepaczką z mlekiem i mąką, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ser kroimy w kostkę, mieszamy z masą jajeczną, wylewamy wszystko na patelnię i smażymy ok. 15 min, poruszając delikatnie patelnią. Kiedy wierzch zacznie się ścinać, posypujemy go odłożonym boczkiem i szczypiorem z dymki, trzymamy na ogniu jeszcze 1–2 min.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2016.

Reklama

Porady:

Zobacz także: omlet biszkoptowy z jagodami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama