
Frittata z chlebem, czerwoną cebulą i szałwią
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- czerstwy chleb: 200 g
- oliwa z oliwek: 4 łyżki stołowe
- rodzynki: 1 łyżka stołowa
- czerwona cebula: 1 szt.
- orzechy piniowe: 1 łyżka stołowa
- białko jaja: 2 szklanki
- mleko: 80 ml
- ser żółty: 170 g
- sól morska: 1 szczypta
- szałwia: 5 liści
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Czerstwe pieczywo, bez skórki, pokrojone na małe kawałki polewamy 2 łyżkami oliwy, mieszamy, rozkładamy na blasze i pieczemy przez 12 min. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min, osączamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy pokrojoną w cienkie pióra czerwoną cebulę przez 5 min.
krok 2
Dodajemy rodzynki, uprażone na suchej patelni, grubo posiekane orzeszki oraz pieczywo i chwilę podsmażamy. Ubite białka łączymy z mlekiem oraz startym półtwardym, dojrzewającym serem, doprawiamy solą i wlewamy na patelnię. Smażymy przez 3 min, następnie patelnię wstawiamy do piekarnika, układamy na wierzchu listki szałwii i pieczemy przez 15 min.

