
Frittata z warzywami
- ziemniaki: 300 g
- groszek zielony: 1 szklanka
- jajka: 8 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- pomidor: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- natka pietruszki: 2 łyżki stołowe
- oliwa z oliwek: 3 łyżki stołowe
- mleko: 100 ml
- przyprawa curry: 1 szczypta
- papryka w proszku: 1 szczypta
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- masło: 1 łyżeczka
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal380
Sposób przygotowania
krok 1
Frittata z warzywami – przepis:
Na początek ziemniaki należy obrać, umyć, ugotować. Zajmie to około 20 minut. Następnie należy je odcedzić, ostudzić i pokroić na plasterki. Potem trzeba paprykę oczyścić i pokroić w paski. Pomidor umyć, pokroić w kostkę. Następnie cebulę i czosnek trzeba obrać oraz posiekać.krok 2
Potem oliwę należy rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Kolejno trzeba dodać paprykę, smażyć kilka minut. Dodać plastry ziemniaków, czosnek, groszek i natkę, wymieszać oraz przesmażyć. Następnie trzeba przyprawić solą. Składniki na frittatę z warzywami należy przełożyć do natłuszczonej tortownicy.
krok 3
Mleko i jajka roztrzepać ze szczyptą papryki, curry, gałki muszkatołowej, przyprawić solą i pieprzem. Następnie należy polać warzywa i piec ok. 20 minut w temp. 180°C, aż masa się zetnie i lekko się zrumieni. Frittata z warzywami powinna być podawana z oliwkami.