Reklama

Frittata z warzywami to danie pochodzące z kuchni hiszpańskiej. Frittata z ziemniakami to rodzaj pożywnego omletu, który będzie idealnym daniem na obiad i kolację. Zaskakujące jest, że również często podawane są w ramach śniadania. Frittata z piekarnika to także pomysł na szybką, imprezową przekąskę. Pokrojona w kwadraty i nadziana na wykałaczki staje się rodzajem hiszpańskiego tapas. Oto nasz przepis na frittatę.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal380
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Frittata z warzywami – przepis:
    Na początek ziemniaki należy obrać, umyć, ugotować. Zajmie to około 20 minut. Następnie należy je odcedzić, ostudzić i pokroić na plasterki. Potem trzeba paprykę oczyścić i pokroić w paski. Pomidor umyć, pokroić w kostkę. Następnie cebulę i czosnek trzeba obrać oraz posiekać.

  • krok 2

    Potem oliwę należy rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Kolejno trzeba dodać paprykę, smażyć kilka minut. Dodać plastry ziemniaków, czosnek, groszek i natkę, wymieszać oraz przesmażyć. Następnie trzeba przyprawić solą. Składniki na frittatę z warzywami należy przełożyć do natłuszczonej tortownicy.

  • krok 3

    Mleko i jajka roztrzepać ze szczyptą papryki, curry, gałki muszkatołowej, przyprawić solą i pieprzem. Następnie należy polać warzywa i piec ok. 20 minut w temp. 180°C, aż masa się zetnie i lekko się zrumieni. Frittata z warzywami powinna być podawana z oliwkami.

Porady:

Frittata z warzywami z piekarnika może być wykonana na patelni o grubym nieprzywierającym dnie. Najlepsze są patelnie żeliwne, które trzymają ciepło i nadają się do zapiekania potraw.

Notka redakcyjna:

Ponadto takie danie jak frittata można przygotować z pieczarkami, z kalafiorem, z cukinią lub z porem. Frittata warzywna to świetny sposób na korzystanie z sezonowych warzyw, a także resztek sera czy wędliny zalegających w lodówce.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama