Reklama

Frittata ze szparagami i młodymi ziemniakami to pyszne danie kuchni włoskiej, które można przygotować na leniwe, weekendowe śniadanie, zaserwować jako wiosenny obiad, albo przyrządzić na kolację dla dwojga. W sezonie letnim szparagi można zastąpić np. fasolką szparagową, która również idealnie uzupełni smak potrawy. Gotową frittatę ze szparagami zaserwuj z rukolą, która ciekawie przełamie delikatny smak ziemniaków i szparagów.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal310
  • tłuszcz18g
  • tłuszcz nasycony6g
  • węglowodany16g
  • cukry6g
  • błonnik4g
  • białko19g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Młode ziemniaki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Można je obrać ze skórki, a następnie umyć i pokroić. Niektórzy jednak decydują się na pozostawienie skórki (jest miękka i delikatna), a zamiast tego szorują młode ziemniaki szczotką lub druciakiem i dokładnie myją pod bieżącą wodą. Gdy ziemniaki są już oczyszczone i pokrojone, przygotowujemy szparagi - trzeba odłamać ich zdrewniałe końce i delikatnie umyć.

    Ziemniaki i szparagi warto lekko podgotować. W tym celu gotujemy ziemniaki w osolonym wrzątku przez około 5 minut, a następnie dorzucamy do nich szparagi i gotujemy razem jeszcze przez około minutę. Po upływie wyznaczonego czasu przelewamy zimną wodą, a następnie odcedzamy.

  • krok 2

    Przygotowujemy patelnię żaroodporną, która jest przystosowana do zapiekania w wysokiej temperaturze. Można również wykorzystać zwykłą patelnię, ale trzeba owinąć jej rączkę folią aluminiową, aby nie uległa uszkodzeniu w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy olej lub inny tłuszcz, a w tym czasie przygotowujemy cebulę. Należy ją obrać i drobno posiekać. Wrzucamy cebulę na gorący olej, chwilę smażymy aż stanie się złocista. Następnie dołączamy młode ziemniaki i szparagi, smażymy na niewielkim ogniu przez 3-5 minut.

  • krok 3

    Gdy szparagi i ziemniaki się smażą, przygotowujemy masę jajeczno-serową do frittaty ze szparagami i młodymi ziemniakami. Jajka rozbijamy i umieszczamy w dużej misce. Ser ścieramy na tarce - warto użyć cheddara, ale może to być inny ser żółty. Mieszamy jajka z połową startego sera, a następnie doprawiamy według własnych preferencji smakowych - koniecznie solą i pieprzem, opcjonalnie również dużą ilością ziół i słodką papryką.

  • krok 4

    Masę jajeczno-serową wylewamy na patelnię, bezpośrednio na podsmażone warzywa, tak aby równomiernie je pokryć. Wierzch frittaty ze szparagami i młodymi ziemniakami posypujemy pozostałą częścią startego sera. Teraz wstawiamy patelnię do piekarnika i pieczemy danie jeszcze przez 5-7 minut, aż frittata będzie podpieczona i złocista. Należy tutaj pamiętać, że w zależności od sprzętu, czas pieczenia może wymagać lekkiego wydłużenia. Gotową frittatę ze szparagami i młodymi ziemniakami można podawać np. z sałatką z rukolą i pomidorami.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/asparagus-new-potato-frittata

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama