
Frittata ze szparagami i młodymi ziemniakami
- ser żółty: 40 g
- jajka: 6
- cebula: 1
- olej: 1 łyżka stołowa
- szparagi: 100 g
- młode ziemniaki: 200 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal310
- tłuszcz18g
- tłuszcz nasycony6g
- węglowodany16g
- cukry6g
- błonnik4g
- białko19g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Młode ziemniaki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Można je obrać ze skórki, a następnie umyć i pokroić. Niektórzy jednak decydują się na pozostawienie skórki (jest miękka i delikatna), a zamiast tego szorują młode ziemniaki szczotką lub druciakiem i dokładnie myją pod bieżącą wodą. Gdy ziemniaki są już oczyszczone i pokrojone, przygotowujemy szparagi - trzeba odłamać ich zdrewniałe końce i delikatnie umyć.
Ziemniaki i szparagi warto lekko podgotować. W tym celu gotujemy ziemniaki w osolonym wrzątku przez około 5 minut, a następnie dorzucamy do nich szparagi i gotujemy razem jeszcze przez około minutę. Po upływie wyznaczonego czasu przelewamy zimną wodą, a następnie odcedzamy.
krok 2
Przygotowujemy patelnię żaroodporną, która jest przystosowana do zapiekania w wysokiej temperaturze. Można również wykorzystać zwykłą patelnię, ale trzeba owinąć jej rączkę folią aluminiową, aby nie uległa uszkodzeniu w piekarniku. Na patelni rozgrzewamy olej lub inny tłuszcz, a w tym czasie przygotowujemy cebulę. Należy ją obrać i drobno posiekać. Wrzucamy cebulę na gorący olej, chwilę smażymy aż stanie się złocista. Następnie dołączamy młode ziemniaki i szparagi, smażymy na niewielkim ogniu przez 3-5 minut.
krok 3
Gdy szparagi i ziemniaki się smażą, przygotowujemy masę jajeczno-serową do frittaty ze szparagami i młodymi ziemniakami. Jajka rozbijamy i umieszczamy w dużej misce. Ser ścieramy na tarce - warto użyć cheddara, ale może to być inny ser żółty. Mieszamy jajka z połową startego sera, a następnie doprawiamy według własnych preferencji smakowych - koniecznie solą i pieprzem, opcjonalnie również dużą ilością ziół i słodką papryką.
krok 4
Masę jajeczno-serową wylewamy na patelnię, bezpośrednio na podsmażone warzywa, tak aby równomiernie je pokryć. Wierzch frittaty ze szparagami i młodymi ziemniakami posypujemy pozostałą częścią startego sera. Teraz wstawiamy patelnię do piekarnika i pieczemy danie jeszcze przez 5-7 minut, aż frittata będzie podpieczona i złocista. Należy tutaj pamiętać, że w zależności od sprzętu, czas pieczenia może wymagać lekkiego wydłużenia. Gotową frittatę ze szparagami i młodymi ziemniakami można podawać np. z sałatką z rukolą i pomidorami.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/asparagus-new-potato-frittata

