
Frozen yogurt – jogurt mrożony
- maliny: 700 g
- jogurt naturalny: 500 g
- cytryna: 1 szt.
- cukier: 170 g
- ekstrakt waniliowy: 5 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: maliny myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Cytrynę dzielimy na pół – do przygotowania deseru będzie nam potrzebna tylko jedna połówka, z której należy wycisnąć sok.
krok 2
Mieszanie: jogurt wlewamy do miski. Dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii, maliny, sok z cytryny i śmietankę. Całość blendujemy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Następnie przykrywamy naczynie folią do żywności i odstawiamy na 3-4 godziny (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru) do lodówki.
krok 3
Mrożenie: gotową masę przelewamy do plastikowego pojemnika i odstawiamy do zamrażalnika na ok. 2-3 godziny (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania deseru). Ważne jest, żebyśmy co 30 minut mieszali jogurt. Dzięki temu unikniemy powstania kryształków lodów.
krok 4
Podanie: frozen yogurt podajemy w pucharkach i dekorujemy owocami.

