
Alpejskie frytki z serem
- frytki: 300 g
- ser gruyere: 120 g
- szynka wędzona: 100 g
- korniszony: 2 łyżki stołowe
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal281
- tłuszcz13g
- tłuszcz nasycony6g
- węglowodany22g
- cukry1g
- błonnik2g
- białko13g
Sposób przygotowania
krok 1
Frytki: przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Najlepsze wyjdą z piekarnika (pamiętajmy, żeby ułożyć je luźno na blaszce i w połowie pieczenia przewrócić szczypcami na drugą stronę). Można je też wrzucić do frytkownicy beztłuszczowej. Jeśli nie chcemy korzystać z gotowego produktu, zróbmy własne frytki belgijskie – cienkie, rumiane i chrupiące z zewnątrz.
krok 2
Składanie zapiekanki: wkładamy upieczone frytki do naczynia żaroodpornego. Posypujemy je porwaną na kawałki wędzoną szynką. Na wierzchu układamy plasterki szwajcarskiego sera. Najlepiej sprawdzi się taka odmiana, którą wykorzystalibyśmy do raclette lub fondue. Przede wszystkim powinien się dobrze topić. Możemy użyć półtwardego sera dojrzewającego, takiego jak gruyère. Niekiedy w sklepach można spotkać ser raclette, przeznaczony właśnie do tego rodzaju dania.
krok 3
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik. Ustawiamy funkcję grill (frytki z serem powinny zapiekać się wyłącznie od góry). Wkładamy naczynie żaroodporne z zapiekanką na środkową półkę urządzenia. Wystarczą około 2–3 minuty, żeby ser zaczął się topić. Kiedy apetycznie rozpłynie się po frytkach, możemy wyjąć danie z piekarnika.
krok 4
Podanie: kroimy korniszony na plasterki, tak żeby otrzymać 2 łyżki drobnych pikli. Posypujemy nimi frytki zapiekane z serem. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Możemy też dodać ulubione zioła, takie jak rozmaryn, tymianek lub oregano. Warto dorzucić szczyptę sproszkowanej papryki. Podajemy od razu, kiedy potrawa jest gorąca.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

