
Frytki z halloumi
- cytryna: 1 szt.
- skórka z cytryny: 1 szt.
- harissa: 5 g
- zaatar-zatar: 50 g
- jogurt grecki: 170 g
- mąka pszenna: 75 g
- halloumi: 500 g
- świeża mięta: 0.25 pęczka
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal406
- tłuszcz29g
- tłuszcz nasycony16g
- węglowodany13g
- cukry3g
- błonnik1g
- białko23g
Sposób przygotowania
krok 1
Sos do frytek: cytrynę myjemy i wyparzamy, ścieramy z niej skórkę. Dodajemy ją do jogurtu z odrobiną zataru (do smaku), dodajemy harrisę. Mieszamy, ale tak, żeby składniki nie połączyły się całkowicie, powinny być widoczne miejsca, w których jest tylko jogurt.
krok 2
Panierka: na talerzu mieszamy zaatar (45 g) z mąką.
krok 3
Ser halloumi: kroimy go w podłużne kawałki, kształtem przypominające frytki belgijskie. Obtaczamy je w mieszance mąki z zatarem, żeby były równomiernie pokryte.
krok 4
Smażenie: na płytkiej patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej lub układamy je w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180°C (zbyt wysoka temperatura sprawi, że się szybko spalą) Smażymy partiami, ostrożnie układamy na patelni z rozgrzanym tłuszczem i smażymy przez 2 minuty, aż będzie chrupiące i złociste, obracamy je od czasu do czasu, żeby zrumieniły się z każdej strony. Gotowe frytki halloumi przekładamy na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
krok 5
Podanie: frytki halloumi posypujemy posiekaną miętą i zatarem. Cytrynę, z której wcześniej starliśmy skórkę, kroimy na ósemki - używamy jej do skrapiania. Do tego stawiamy sos jogurtowy do maczania.
Źródło: serwis partnerski BBBgoodfood.com,

