Frytki z batatów
- bataty (słodkie ziemniaki): 500 g
- skrobia ziemniaczana: 2 łyżki stołowe
- oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
- czosnek granulowany: 1 łyżeczka
- słodka papryka: 1 łyżeczka
- oregano: 1 łyżeczka
- rozmaryn: 1 łyżeczka
- pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
- sól: 3 g
- natka pietruszki: 0.25 pęczka
Sposób przygotowania
krok 1
Słodkie ziemniaki: obieramy i myjemy. Małym nożykiem wycinamy wszystkie czarne punkty z miąższu. Frytki z batatów z piekarnika można też zrobić bez zdejmowania skórki. Trzeba je wtedy dokładnie wyczyścić za pomocą szczoteczki lub gąbki kuchennej z warstwą ścierną. Kroimy ziemniaki w plastry o szerokości około 1 cm, a następnie w słupki. Jeśli wyjdą bardzo długie, możemy je przekroić jeszcze na pół. Przelewamy je bieżącą wodą, po czym zostawiamy w lodowatej kąpieli na 30 minut (można pominąć, czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania). Ponownie opłukujemy i osuszamy. W ten sposób pozbywamy się z ziemniaków nadmiaru skrobi.

Ewa Niepytalska krok 2
Przyprawy: wlewamy oliwę do miseczki. Tłuszcz jest potrzebny, żeby frytki równomiernie się upiekły i zarumieniły. Można też wykorzystać dowolny olej roślinny, na przykład rzepakowy, lniany lub z awokado. Dodajemy suszony czosnek, oregano, słodką paprykę i pieprz oraz drobno posiekane igiełki rozmarynu. Mieszamy do połączenia składników.

Ewa Niepytalska krok 3
Przygotowanie do pieczenia: polewamy ziemniaki oliwą z przyprawami. Potrząsamy naczyniem lub przerzucamy słupki szczypcami, żeby dokładnie pokryły się marynatą. Następnie oprószamy je mąką ziemniaczaną. Ponownie mieszamy, równomiernie rozprowadzając skrobię. Wchłonie ona nadmiar wilgoci, dzięki czemu frytki będą chrupiące z wierzchu.

Ewa Niepytalska krok 4
Pieczenie: rozkładamy ziemniaki na blaszce wyłożonej pergaminem. Ważne jest, żeby się ze sobą nie stykały. Pieczemy w 220°C przez około 20–25 minut. Po upływie mniej więcej połowy czasu przekręcamy je szczypcami na drugą stronę. Kiedy się zarumienią, a miejscami zaczną już mocniej przypiekać, możemy wyjąć je z piekarnika.

Ewa Niepytalska krok 5
Podanie: oprószamy pieczone bataty gruboziarnistą solą i przekładamy do koszyczka na frytki lub na talerz wyłożony papierem. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Możemy też udekorować je startym parmezanem i skropić oliwą truflową. Podajemy z ulubionym sosem, na przykład pomidorowym lub czosnkowym.

Ewa Niepytalska


