Porady:
div.onnetworkplayercontainer { display: none!important; }
- Frytki z kurczaka można zrobić z piersi kurczaka lub polędwiczek z kurczaka – polecamy mięso kurczaków zagrodowych – z małych hodowli na wolnym wybiegu, karmionych wyłącznie naturalnym ziarnem i pestkami, bez antybiotyków, hormonów wzrostu i roślin GMO.
- Jogurt naturalny może być zastąpiony maślanką.
- Jak podać frytki z kurczaka? Doskonale smakują prosto z patelni lub z piekarnika, podane z ulubionymi sosami – w magazynie "Moje Gotowanie" znajdziecie przepisy na sos słodko-kwaśny, sos czosnkowy i sos pikantny, a w galerii powyżej 4 różne sposoby podania frytek z kurczaka "na zapas".
- Frytki można robić też z warzyw: z dyni, batatów, selera, marchewki, buraka i pietruszki.
Notka redakcyjna:
Sposób na dobre frytki z kurczaka
Frytki z kurczaka to udany sposób na odświeżenie zestawu przyrządzanych przez nas na co dzień posiłków. Choć są podobne do nuggetsów, niosą ze sobą pewne novum, mianowicie kształt cienkich, długich pasków. Takie przypominające zwykłe frytki paluszki z kurczaka to dobry sposób na kulinarną niespodziankę – ziemniaczane frytki nagle okazują się być pysznymi, soczystymi kawałkami mięsa w chrupiącej oprawie.
Jak zrobić dobre frytki z fileta z kurczaka? Przede wszystkim powinniśmy pamiętać o intensywnym doprawieniu mięsa. Dobrze sprawdzi się prosta marynata z oliwy lub oleju, soli, gałki muszkatołowej, czosnku, papryki, oregano i tymianku. Możemy też zamarynować mięso w jogurcie naturalnym, soku z cytryny i w ulubionych przyprawach.
Nie mniej ważna we frytkach z piersi kurczaka jest panierka. Możemy użyć tej klasycznej – z jajka, bułki tartej i przypraw albo wykorzystać często stosowaną też w nuggetsach z rozdrobnionych płatków kukurydzianych lub krakersów. Inne pomysły to panierka z mąki razowej, jajka i sezamu oraz z płatków jaglanych i jajka. Znakomite w smaku frytki z kurczaka uzyskamy również, zastępując panierkę ciastem. Warto tu użyć ciasta piwnego albo naleśnikowego z dodatkiem soli, czosnku, pieprzu i ziół.
Jeśli zaś chodzi o obróbkę cieplną dania, mamy do wyboru frytki z kurczaka z piekarnika i frytki z kurczaka smażone. Frytki z kurczaka w panierce możemy przyrządzić zarówno na patelni, jak i w piekarniku, ale frytki z kurczaka w cieście nadają się tylko do smażenia.
Idealnie chrupiąca panierka na frytki z kurczaka
Perfekcyjne frytki z kurczaka to takie, którym nie brakuje idealnie chrupiącej, pięknie przyrumienionej, złocistej panierki. Jak ją uzyskać? Pierwszy sposób to obtoczenie mięsa w mące zanim trafi do jajka i bułki tartej. Inny trick to dodanie do ciasta (albo do rozmąconego jajka, w którym będziemy panierować mięso) sody oczyszczonej.
Kolejna metoda na chrupiącą panierkę to obtoczenie mięsa w mące, następnie w mieszance jajka i maślanki, a potem ponownie w mące. Sekretem jest także bardzo wysoka temperatura oleju używanego do smażenia oraz dokładne pozbycie się wody z mięsa przed panierowaniem.
Z czym podawać frytki z kurczaka?
Frytki z kurczaka możemy podać na mnóstwo mniej lub bardziej urozmaiconych sposobów. W najprostszej wersji serwujemy je tylko w towarzystwie dipu, ketchupu lub sosu sałatkowego - będą świetną propozycją jako przekąska na imprezę. Jednak jeśli zależy nam na bardziej treściwym daniu, podajmy je z pieczonymi ziemniakami oraz wybraną jarzynką, sałatą lub surówką.
Frytki z kurczaka ciekawie komponują się też z kaszą jaglaną lub gryczaną zmieszaną warzywami. Doskonale współgrają ponadto z różnymi odmianami ryżu: brązowym, basmati, dzikim. Możemy także, wraz z sosem i świeżymi warzywami, umieścić je w placku tortilla.