Porady:
- Jeśli chcecie zrobić mniej kaloryczne frytki z piekarnika, zrezygnujcie z oleju. Sposobem na to, żeby – pomimo braku tłuszczu – frytki wyszły chrupiące, jest sok z cytryny. Mieszamy go z przyprawami i ziołami, a następnie dokładnie obtaczamy w nim pokrojone na frytki ziemniaki. Na kilogram warzyw potrzebujemy ok. 30 ml soku z cytryny.
- Do frytek można dodać także inne ulubione zioła, takie jak czosnek, suszony koperek, zmielone nasiona kolendry, kurkumę, sproszkowaną cebulę lub płatki drożdżowe.
- Układając frytki na blasze, starajmy się zachować odstępy między nimi. W przeciwnym wypadku mogą posklejać się ze sobą i nie wyjść tak chrupiące, jak byśmy tego chcieli.
- Czas pieczenia frytek może się różnić w zależności od ich grubości. Jeśli pokroimy je w cienkie słupki, obróćmy je po 15 min, a po 30 min sprawdźmy, czy są gotowe. Z kolei grubsze frytki mogą potrzebować nawet 50 min w piekarniku.
Notka redakcyjna:
Dlaczego domowe frytki moczy się w wodzie z cukrem?
Woda wypłukuje z wierzchu ziemniaków nadmiar skrobi, a cukier sprawia, że na ich powierzchni tworzy się cienka warstwa glazury. To ona jest odpowiedzialna za ładny rumiany kolor. Dzięki niej frytki z piekarnika są chrupiące na zewnątrz, a wilgoć zatrzymana jest w środku.
Szczególną wagę należy przyłożyć do osuszania frytek. Jeśli będą zbyt mokre, nie wyjdą chrupiące.
Pieczone frytki z gotowanych ziemniaków
Innym sposobem na przygotowanie chrupiących frytek z piekarnika jest wstępne ugotowanie ich w osolonej wodzie.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w słupki.
- Następnie wrzucamy je do wrzącej wody, dodajemy szczyptę soli i gotujemy przez 5–8 min.
- Po tym czasie odcedzamy je, odkładamy na ręcznik papierowy i dokładnie osuszamy.
- Przekładamy na blachę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200°C) na 20–30 min.
Frytki z piekarnika z domowymi sosami
Jeśli przygotowujecie frytki w charakterze przekąski, np. na wieczorek filmowy z przyjaciółmi, nie zapomnijcie o domowych sosach. Poniżej zestaw kilku pysznych propozycji:
- sos belgijski – przygotowujemy go na bazie majonezu i ketchupu z dodatkiem drobno posiekanej cebuli i odrobiny octu,
- sos aioli – czosnkowy sos z żółtkiem i oliwą z oliwek,
- pikantny ketchup domowy – z duszonych pomidorów z dodatkiem ostrej papryki czuszki, czosnku, imbiru, goździków i cynamonu,
- sos BBQ – z suszonymi śliwkami i whisky,
- sos pieprzowy – z jogurtu, majonezu i rozgniecionego w moździerzu pieprzu.