
Funnel cake
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mleko: 430 ml
- mąka pszenna: 400 g
- jajka: 2 szt.
- cukier: 50 g
- proszek do pieczenia: 6 g
- ekstrakt waniliowy: 4 g
- olej: 500 ml
- cukier puder: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto na funnel cake: do miski wbijamy jajka, dodajemy: mleko, mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia oraz ekstrakt z wanilii. Wyrabiamy jednolite ciasto, bez grudek. Możemy zrobić to przy pomocy miksera lub trzepaczką.
krok 2
Tłuszcz: na małej patelni o ok. 20 cm średnicy rozgrzewamy olej do ok. 175°C na ok. 3 cm wysokości.
krok 3
Smażenie: ciasto wlewamy na tłuszcz przez lejek okrężnym ruchem. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na papier kuchenny, żeby osączyć tłuszcz.
krok 4
Podanie: przestudzone posypujemy cukrem pudrem.

