
Reklama
Zaskoczmy swoich znajomych nowym pomysłem na galaretkę. Bardzo chrzanowa na bazie mleka z gotowanymi w bulionie ozorkami wieprzowymi.
Składniki:
3 ozorki wieprzowe
1,5 l bulionu
1,5 l mleka
1 opakowanie żelatyny
3 łyżki tartego chrzanu
sól, biały pieprz
Kroki przygotowania:
Ozorki myjemy, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości przez 1,5–2 godz. Odcedzamy, studzimy i obieramy.
Mleko zagotowujemy, lekko studzimy. Wsypujemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.
Dodajemy chrzan, szczyptę soli oraz białego pieprzu, dokładnie mieszamy.
Przygotowane ozorki układamy w foremce, zalewamy mlekiem z dodatkami, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki.
Galaretę podajemy na zimno, pokrojoną w grube plastry.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

