Reklama

lekka kolacja, zdrowa i pożywna

Składniki:

2 spore marchewki
puszka kukurydzy
pół puszki groszku
brokuł
2 kostki bulionu warzywnego
żelatyna
około 1 litra wody
po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego
2 listki laurowe
natka pietruszki

Kroki przygotowania:

W garnku z woda ( około litra) gotuejmu marchewkę z dodatkiem ziela, pieprzu liści laurowych i kostek bulionowych). W innym garnku gotujemy różyczki brokuła przez ok 10 min a następnie balnszujemy go zimną wodą. Kiedy marchewka będzie średnio miękka wyjmujemy ją z bulionu i kroimy w talarki, które przekładamy do salaterki, w której będziemy przygotowywać galaretkę. Dokładamy brokuło, odsączoną kukurydzę i groszek i mieszamy całość, na werzchu posypujemy posiekaną natką pietruszki. Do gorącego bulionu wsypujemy żęlatynę wg przepisu na opakowaniu i zalewamy warzywa. Chłodizmy przez minimum 2 godz. Jest doskonałym dodatkiem do mięs na zimno, a także jako samodzielne danie, nie tylko dla dbających o linię ;)

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama