
Galaretka z kurczaka
- kurczak: 600 g
- woda: 1 l
- marchewka: 2 szt.
- pietruszka: 60 g
- seler: 70 g
- por: 90 g
- natka pietruszki: 1 pęczek
- ziele angielskie: 3 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- sól: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- żelatyna: 30 g
- groszek konserwowy: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Mięso: dokładnie myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i wstawiamy do zagotowania. Gdy woda zacznie wrzeć, przy pomocy małego sitka usuwamy szumowinę.
krok 2
Warzywa: obieramy i myjemy marchewkę, pietruszkę i seler. Por przecinamy wzdłuż na pół i dokładnie myjemy pomiędzy liśćmi. Warzywa wrzucamy do bulionu z mięsem.
krok 3
Przyprawy: dokładamy natkę pietruszki, ziele angielskie, listki laurowe, sól i pieprz w ziarnach. Gotujemy przez kolejne 50 min – najpierw na dużej mocy palnika, a gdy zacznie wrzeć, skręcamy na małą.
krok 4
Przecedzanie: bulion przelewamy przez sitko do osobnego naczynia.
krok 5
Żelatyna: ciepły jeszcze bulion mieszamy z żelatyną. Odstawiamy do ostygnięcia.
krok 6
Marchewki: odkładamy do ostygnięcia (pozostałe warzywa nie będą nam już potrzebne). Gdy wystygną, kroimy je w plasterki.
krok 7
Krojenie mięsa: ugotowane porcje kurczaka obieramy ze skóry. Oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki.
krok 8
Układanie galaretki: na dnie pudełek (lub salaterek) kładziemy marchewkę w plasterkach i groszek, a na nich – przygotowane kawałki kurczaka. Całość zalewamy przestudzonym (ale jeszcze płynnym) bulionem z żelatyną.
krok 9
Galaretka z kurczaka: musi stężeć, więc odstawiamy ją do lodówki na min. 6 godz.
krok 10
Podawanie: galaretkę ostrożnie obkrajamy nożem wzdłuż ścianek naczynia, obracamy do góry dnem i wykładamy na talerzyk.

