Porady:
- Po zmiksowaniu owoców możemy je przecisnąć przez sitko, aby galaretka truskawkowa była bardziej klarowna.
- Galaretki możemy przygotować także w pucharkach, słoikach lub szklankach.
- Do środka możemy wrzucić kilka pokrojonych truskawek lub inne wybrane owoce, np. maliny lub borówki.
- Jeśli chcemy zredukować ilość cukru, dodajemy miód lub zdrowszy zamiennik – np. stewię lub ksylitol. W przypadku miodu warto postawić na neutralne smaki – wielokwiatowy, akacjowy lub lipowy.
- Poza sezonem możemy sięgnąć po mrożone truskawki, które miksujemy w blenderze po całkowitym rozmrożeniu.
- Galaretkę przelewamy do większej silikonowej formy (jak na babkę) lub kilku mniejszych – na muffinki.
Notka redakcyjna:
Desery z galaretką truskawkową
Domowa galaretka z musu truskawkowego sprawdzi się nie tylko jako samodzielny deser, ale także jako pyszny dodatek do:
- tortów – możemy dodać ją do środka zamiast warstwy kremu lub położyć na wierzch,
- lekkich biszkoptów z owocami,
- tart – na kruchym cieście lub francuskim,
- serników na zimno lub w pieczonej wersji.
Do galaretki w pucharku doskonale pasuje krem śmietankowy na bazie serka mascarpone.
Wegańska galaretka truskawkowa z agarem
Żelatyna jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Wobec tego nie sprawdzi się w deserach dla osób na diecie wegańskiej. Z pomocą przychodzi agar–agar, czyli substancja żelująca wytwarzana z alg morskich u wybrzeży Japonii. Na proporcje podane w przepisie potrzebujemy 15 g agaru:
- proszek lub kostki agar–agar rozpuszczamy w 50 ml zimnego soku pomarańczowego,
- pozostałe składniki (mus truskawkowy z sokiem i cukrem) wstawiamy do zagotowania,
- gdy mus na galaretkę zacznie wrzeć, dodajemy rozmieszany agar i gotujemy przez kolejne 3 min.
Wegańską galaretkę z truskawek i agaru przelewamy do foremek po ostudzeniu.
Pianka z galaretki truskawkowej
Na bazie zimnej, ale nie zastygniętej jeszcze galaretki truskawkowej możemy przygotować pyszne owocowe pianki lub kremy z bitą śmietaną. Dodatek świeżych truskawek sprawia, że są one pełne smaku. Z kolei dzięki żelatynie po schłodzeniu w lodówce przez długi czas zachowują swój kształt i objętość.
Kremy z galaretką truskawkową są doskonałe do dekoracji ciast i babeczek. Nakładamy je na wypieki przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego z ozdobnymi tylkami.