Porady:
- Do wykonania klopsików użyto tatara wołowego. W składnikach opisaliśmy jako mięso mielone wołowe.
- Do zrobienia klopsów można wykorzystać również mięso wieprzowe lub drobiowe, z piersi kurczaka lub indyka.
- Warzywa do klopsów warto dobierać sezonowo – sprawdzą się różne dodatki, np. papryka pokrojona w kostkę, latem bób, fasolka szparagowa i dobrej jakości pomidory.
- Klopsy z mięsa mielonego można wzbogacić o starty ser żółty o intensywnym smaku, np. cheddar. Takie danie jednogarnkowe będzie bardziej wyraziste w smaku i nabierze charakter typowej przekąski na imprezę.
- Klopsy z warzywami będą najlepiej smakowały, jeśli mięso zmielimy w domu, bezpośrednio przed ich przygotowaniem. Oczywiście, jeśli nie mamy czasu, sprawdzi się też gotowe mielone ze sklepu.
- Jeśli podajemy klopsy w czasie imprezy, np. karnawałowej, to można poporcjowane kuleczki mięsne z warzywami przełożyć do mniejszych miseczek lub pojemniczków, żeby wygodniej się je jadło.
- Tego rodzaju danie jednogarnkowe może stać się również farszem do tortilli, tylko trzeba dokładnie odparować nadmiar płynu, żeby ciasto nie rozmiękło. Całość posypujemy startym serem żółtym i zapiekamy przez 8–10 minut w piekarniku w 200 stopniach Celsjusza.
- Potrawa ta jest idealna do zamrażania i podgrzewania. Warto przygotować od razu większą porcję i zostawić sobie na dni, kiedy nie będziemy mieli czasu na gotowanie.
- Garnek warzyw z klopsikami można też przygotować w piekarniku. Nabiorą wtedy jeszcze głębszego, intensywniejszego smaku.
- Klopsy zrobione w ten sposób można podawać z ulubioną kaszą np. gryczaną, jaglaną lub kukurydzianą. Tylko wtedy w składnikach można pominąć ziemniaki.
Notka redakcyjna:
Klopsy z warzywami – wersja bez mięsa
Wegetarianie i weganie mogą zrobić klopsy bez dodatku mięsa. Tu możliwości jest bardzo dużo. Najbardziej zbliżone w smaku będą typowe zamienniki mięsa, czyli gotowe wegańskie mielone, zrobione z teksturowanego białka z roślin strączkowych. Jest coraz łatwiej dostępne w sklepach, a smakiem przypomina tradycyjne.
Do popularnych bezmięsnych wariantów należy oczywiście falafel, czyli kulki wykonane z ciecierzycy. Sprawdzą się też wszelkie klopsy wykonane z warzyw strączkowych, a także z buraka z ziemniakami, kaszą gryczaną i twarogiem. Ciekawą propozycją będzie z pewnością kofta – z ziemniakami, twarogiem i indyjskimi przyprawami.
Dania jednogarnkowe – najlepsze propozycje
Dania jednogarnkowe szczególnie chętnie jemy zimą. Zazwyczaj są mięsne, dobrze doprawione i aromatyczne, a przede wszystkim rozgrzewające i sycące. Warto tu wziąć pod uwagę kuchnię meksykańską i chili con carne, bazujące na mięsie mielonym i fasoli lub wersję wegetariańską, czyli chili sin carne. Należy wymienić tu również pieczonki i gulasze, z ziemniakami, z wieprzowiną lub kurczakiem, z dodatkiem warzyw, np. papryki, pieczarek lub pomidorów. To także dania kuchni indyjskiej i różne odmiany curry. Nie można pominąć potraw z kaszą lub ryżem – kaszotto i risotto.
Ale oczywiście są też letnie odmiany, które są lżejsze i orzeźwiające. Tu króluje leczo, z mięsem lub wegetariańskie, intensywnie przyprawione, pachnące świeżymi pomidorami i papryką. Mamy też nieco podobny w smaku ratatouille, ale różniący się sposobem przygotowania.