
Gazpacho z melonem
- melon: 300 g
- tabasco: 8 kropli
- ocet sherry: 30 ml
- czosnek: 1 ząbek
- pomidorki koktajlowe: 50 g
- szynka parmeńska (prosciutto): 4 plastry
- oliwa z oliwek: 15 ml
- rzodkiewka: 50 g
- ogórek: 50 g
- cebula dymka: 2 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal249
- tłuszcz16.1g
- tłuszcz nasycony3.2g
- węglowodany14g
- cukry13.3g
- błonnik2.5g
- białko117g
Sposób przygotowania
krok 1
Do tego dania potrzebny jest dojrzały, słodki melon, najlepsza będzie tu odmiana kantalupa. Owoc ma kulisty kształt i wyraźnie "tłoczenia" na skórce, które są wyczuwalne pod palcami. Jak wybrać odpowiedni okaz? Kierujmy się węchem - zapach sprawdzamy przy szypułce, która powinna ulec delikatnemu uciskowi palca, a następnie wrócić do poprzedniej pozycji. Dodatkowo zwróćmy uwagę na to, czy jest jędrny.
krok 2
Do miski lub wysokiego pojemnika do blendowania przekładamy melon, pomidorki czosnek (można dodać również pół ząbka, jeśli nie przepadamy za jego intensywnym smakiem lub wsypać wersję granulowaną, która jest łagodniejsza). Miksujemy, aż uzsykamy głądką masę.
krok 3
Do oddzielnego naczynka przelewamy ocet, oliwę, tabasco, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy dokładnie. Przelewamy do zblendowanych warzyw, mieszamy. Przykrywamy naczynie z gaspacho i przekładamy je do lodówki, żeby się schłodziło.
krok 4
Gdy zupa się chłodzi, prażymy szynkę. Plastry prosciutto kładziemy na zimnej patelni i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty, obracamy kilka razy, aż stanie się chrupiąca.
krok 5
Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, ogórek w ćwiartki, które potem plasterkujemy, siekamy też dymkę. Warzywa układamy lub rozsypujemy na wiechu gazpacho z melonem. Dokładamy chrupiącą szynkę parmeńską, skrapiamy oliwą z oliwek. Osoby, które lubią bardzo zimne potrawy mogą dorzucić kilka kostek lodu na porcję.
Źródło: serwis partnerski bbcgoodfood.com, https://www.olivemagazine.com/recipes/meat-and-poultry/melon-gazpacho/

