Reklama

Gibson drink to jedna z wielu wersji znanego wszystkim koktajlu skomponowanego z ginu i wermutu. Od swojego bliskiego kuzyna martini różni się dodatkiem marynowanej cebulki zamiast klasycznej oliwki. W ten sposób, według legendy, pomysłowy barman „ulepszył” tradycyjny koktajl na życzenie gościa – znanego ilustratora Charlesa Dana Gibsona. Gibson martini przypadnie do gustu zwolennikom bardzo wytrawnych drinków. Sprawdź, jak je przygotować.

  • gin: 120 ml
  • wermut: 20 ml
  • lód: 10 kostek
  • marynowana cebulka: 4 szt.
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Schłodzenie kieliszka: należy włożyć go na kilka minut do zamrażarki.

  • krok 2

    Przygotowanie: w szklanicy barmańskiej należy umieścić wszystkie składniki – gin, wytrawny wermut i lód – a następnie wstrząsnąć. Gotowy koktajl przelewamy przez sitko do schłodzonego kieliszka do martini.

  • krok 3

    Dekoracja: na wykałaczki nabijamy po dwie marynowane cebulki i wkładamy je do kieliszków z gotowym gibson drinkiem.

Porady:

  • Jeśli nie mamy możliwości schłodzenia kieliszka w zamrażarce, można wypełnić go lodem i odstawić na czas przygotowywania Gibson drinka.
  • Zamiast shakera czy szklanicy barmańskiej można użyć zwykłego słoika. Można także wymieszać składniki w kieliszku, ale warto wtedy zadbać o odpowiednie schłodzenie martini i ginu.
  • Idealna temperatura podania Gibson drinka to 10–15°C.
  • Jeśli nie mamy miarki barmańskiej, w celu odmierzenia dokładnej ilości składników można użyć zwykłej miarki kuchennej.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama