
Gjuwecz – bułgarski gulasz
- łopatka wieprzowa: 500 g
- cebula: 150 g
- pomidor: 400 g
- papryka: 200 g
- bakłażan: 300 g
- ziemniaki: 250 g
- fasolka szparagowa: 150 g
- bulion warzywny: 250 ml
- natka pietruszki: 0.5 pęczka
- olej: 30 ml
- sól: 6 g
- papryka ostra: 5 g
- słodka papryka: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie warzyw: fasolkę myjemy i kroimy na kawałki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i dzielimy na mniejsze części. Cebulę siekamy. Ziemniaki skrobiemy i kroimy w kostkę. Bakłażan plasterkujemy i oprószamy solą, żeby puścił sok, a następnie opłukujemy go w zimnej wodzie i osuszamy. Paprykę (zieloną, żółtą lub czerwoną) oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Natkę pietruszki myjemy i siekamy.
krok 2
Baza gulaszu: mięso kroimy w sporą kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po chwili dorzucamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy pomidory. Wsypujemy przyprawy. Zalewamy wszystko bulionem. Dusimy przez około 30 minut.
krok 3
Gjuwecz: w glinianym garnku układamy ziemniaki, bakłażan, fasolkę szparagową i paprykę. Dodajemy wieprzowinę w pomidorach. Przykrywamy naczynie i wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 45 minut lub do momentu, kiedy mięso całkowicie zmięknie. Gotowy bułgarski gulasz posypujemy natką pietruszki.

